Dit zei paus Franciscus tijdens een persconferentie aan boord van het vliegtuig dat hem van Sri Lanka naar de Filipijnen bracht, meldt CNS. Daarin zei hij verder onder meer te verwachten dat zijn milieu-encycliek in “juni of juli” uitkomt.
Mensenrechten
Een Franse verslaggever vroeg Franciscus een vergelijking te maken tussen vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting als mensenrechten. De paus linkte zijn antwoord aan de aanval van vorige week op de redactie van Charlie Hebdo.
‘Duidelijk spreken’
“Laten we naar Parijs gaan, laten we duidelijk spreken”, aldus Franciscus. “Men kan niet beledigen, oorlog voeren, moorden in de naam van zijn eigen religie, dat wil zeggen, in de naam van God.” Moorden in de naam van God “is niet goed, het is een aberratie”.
‘Vrijheid van meningsuiting’
“Met betrekking tot vrijheid van meningsuiting: niet alleen heeft ieder persoon de vrijheid en het recht te zeggen wat hij denkt voor het algemeen welzijn, hij heeft een plicht dat te doen.” Die vrijheid moet echter niet misbruikt worden om aanstoot te geven: “Het provoceren en beledigen van het geloof van andere mensen is niet juist.”
‘Een stomp’
De paus gaf een hypothetisch voorbeeld, waarin hij verwees naar Alberto Gasbarri, de organisator van pauselijke reizen, die naast hem stond. “Het is waar”, aldus Franciscus, “men kan niet gewelddadig reageren, maar als dr. Gasbarri, een grote vriend, een lelijk woord over mijn moeder zegt, krijgt hij een stomp. Maar dat is normaal, dat is normaal. Men kan niet provoceren, men kan niet andersmans geloof beledigen, men kan niet de draak steken met geloof.”
‘Een grens’
Wie “de draak steekt of speelt met de godsdiensten van andere mensen, deze mensen provoceren, en daar kan gebeuren wat met dr. Gasbarri zou gebeuren als hij iets tegen mijn moeder zou zeggen. Dat wil zeggen, er is een grens. Iedere godsdienst heeft zijn waardigheid”.
Zelfmoordaanvallen
De paus ging ook in op het fenomeen zelfmoordaanvallen, en de inzet van kinderen daarbij. In Nigeria werden recent jonge meisjes ingezet voor zelfmoordaanvallen op drukke plekken. Ook Islamitische Staat zet jonge kinderen in, om executies uit te voeren, zoals uit een vrijgegeven filmpje bleek.
‘Disbalans’
Franciscus gaf aan geneigd te zijn te zeggen dat “achter iedere zelfmoordaanval een element van menselijke onevenwichtigheid steekt”.
‘Iets op te bouwen’
“Er is iets dat niet helemaal goed is met die persoon, die persoon heeft een disbalans in zijn leven. Zij geven hun leven maar zij geven dat niet op een goede manier. Er zijn zo veel mensen die werken, zoals bijvoorbeeld de missionarissen: zij geven hun leven, maar om iets op te bouwen. Plegers van zelfmoordaanslagen daarentegen, geven hun leven om te vernietigen.”