fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus wast gevangenen de voeten

KN Redactie 3 april 2015
image

De paus vierde de Avondmis in de kapel van de Rebibbiagevangenis in aanwezigheid van rond 300 gevangenen. Vooraf voerde de paus gesprekken enkele van de 2100 bewoners van de strafgevangenis. Tijdens de gebruikelijke rituele voetwassing knielde de paus neer voor zes mannelijke en zes vrouwelijke gedetineerden en een van hun kinderen die bij zijn moeder op schoot zat. Verschillende gevangenen, afkomstig uit Italië, Nigeria, Congo, Brazilië en Ecuador, huilden.

Teken van liefde
“Ik was van twaalf van jullie de voeten, maar ik was jullie allemaal”, zei de paus. “Maar ook ik moet door de Heer gewassen worden.”
“Jezus houdt van ons zonder grenzen en voor altijd, ieder afzonderlijk met naam en toenaam”, aldus de paus. “Hij wordt niet moe te vergeven.” Jezus waste tijdens het Laatste Avondmaal de voeten van zijn leerlingen, destijds een typische taak voor slaven. Die zelfvernedering staat symbool voor de reiniging van de hele mens door God en was een teken van deemoed en liefde.

Afwijkend van traditie
Traditioneel werd de Avondmis van Witte Donderdag in de basiliek van Sint Jan van Lateranen gevierd, de eigenlijke Romeinse pauskerk. Franciscus’ voorgangers wasten daarbij als regel de voeten van twaalf verdienstelijke geestelijken.
Bergoglio brak bij zijn eerste Goede Week als paus met deze traditie door de Mis te vieren in een Romeinse jeugdgevangenis. Daarbij waste hij onder meer de voeten van een gehandicapte moslim uit Libië.
Vorig jaar vierde hij de Witte Donderdagmis in een instelling voor mensen met beperkingen.