fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus wil ‘globalisering van solidariteit’

KN Redactie 2 maart 2015
image

“De solidariteit globaliseren betekent nadenken over de spiraal van werkeloosheid, de constante tranen van de armen” en “de noodzaak van echte, integrale vooruitgang voor de persoon”, niet alleen in termen van inkomen, aldus Franciscus tijdens een audiëntie voor de Confederatie van Italiaanse Coöperaties.

‘Nieuwe mogelijkheden’
De paus sprak zaterdag tegenover de zevenduizend mensen in de Paulus VI-aula onder meer over de noodzaak om prioriteit te geven aan het oprichten van “nieuwe coöperatieve ondernemingen”, en intussen de al bestaande te ontwikkelen, om zo “nieuwe mogelijkheden voor werk” te scheppen die er nu niet zijn.

Gezin steunen
Omdat economische groei volgens Franciscus niet mogelijk is in een “ouder wordende samenleving”, riep hij de coöperaties op het gezin en het gezinsleven te steunen en harmonie tussen gezin en werk te bevorderen.

Vrouwen
“Dit te doen betekent ook vrouwen helpen zichzelf volledig te realiseren in hun roeping” en hun talenten goed in te kunnen zetten. “Vrouwen”, voegde hij toe, “vrij om een hoofdrol te hebben, in een bedrijf en in het gezin.”

‘De ontlasting van de duivel’
Hij sprak ook over geld, dat, “als het een afgod wordt, de keuzes van de mens bepaalt” en van hem “een slaaf” maakt. In navolging van de vierde-eeuwse kerkleer Basilius van Caesarea en van Franciscus van Assisi noemde hij geld “de ontlasting van de duivel”.

Winst maken niet eerste zorg
Om hun taak van “motor” te kunnen volhouden “die het zwakste deel van onze gemeenschappen en burgerlijke maatschappij verheft en ontwikkelt”, hebben coöperaties uiteraard geld nodig, zei de paus. Maar winst maken zou niet hun eerste zorg moeten zijn: “Een authentieke coöperatie is die waarin het kapitaal niet heerst over de mens, maar de mens heerst over het kapitaal.”

Wegwer[
Hij wees ondernemers terecht die mensen ontslaan in de wetenschap dat zij gemakkelijk te vervangen zijn. Ook wees hij het zwart betalen van huishoudelijke hulp en salarissen af, net als een wegwerpcultuur waarin een 49-jarige ingenieur als “te oud” wordt gezien om nog in dienst te nemen.

Rerum Novarum
De kerkelijk geïnspireerde Italiaanse beweging van coöperaties ontstond eind negentiende eeuw, onder invloed van de sociale encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII uit 1891.

Onderdrukt en heropgericht
De Confederatie van Italiaanse Coöperaties, opgericht in 1919, helpt nieuwe bedrijven van de grond te komen. De organisatie werd tijdens het fascistische regime in Italië onderdrukt maar in 1945 heropgericht.