fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus zegt dat besluit Medjugorje ophanden is

KN Redactie 8 juni 2015
image

De paus zei dat tegen journalisten in het vliegtuig op de terugweg van Sarajevo naar Rome. De paus bracht zaterdag een bezoek aan de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

‘Beslissing nemen’
De Congregatie voor de Geloofsleer is onlangs bij elkaar gekomen om over deze zaak te praten en “we zijn op het punt gekomen om een beslissing te nemen en die zullen we dan bekendmaken”, aldus de paus.

De aankondiging zal gepaard gaan met “enkele richtlijnen voor de bisschoppen”, zei Franciscus.

Duizenden pelgrims
Het Vaticaan richtte in 2010 een internationale commissie van kardinalen, bisschoppen, theologen en andere deskundigen op, onder toezicht van de Congregatie voor de Geloofsleer, om de authenticiteit van de vermeende, dagelijkse Mariaverschijning aan zes mensen sinds 24 juni 1981 te onderzoeken.

Het bergdorp in het zuiden van Bosnië-Herzegovina trekt sindsdien maandelijks duizenden pelgrims die er komen om te bidden en de vermeende zieners van de verschijningen te ontmoeten.

‘Prachtig werk’
Volgens de zes ‘zieners’ bevatten de verschijningen boodschappen van vrede voor de wereld, een oproep tot bekering, gebed en vasten, en bepaalde geheimen van gebeurtenissen die in de toekomst zullen gebeuren.

De commissie, onder leiding van kardinaal Camillo Ruini, heeft inmiddels haar onderzoek naar Medjugorje voltooid. Volgens de paus hebben de leden van de onderzoekscommissie in de afgelopen jaren “prachtig werk” verricht.

Geen officiële pelgrimages
De plaatselijke bisschop, mgr. Ratko Peric van Mostar-Duvno, zegt al jaren dat hij niet gelooft in bovennatuurlijke Mariaverschijningen in Medjugorje.

In 1991 hebben de toenmalige bisschoppen van Joegoslavië door onderzoek vastgesteld dat het onmogelijk is te stellen dat er zich in Medjugorje bovennatuurlijke verschijningen voordoen.

Hoewel katholieken vrij zijn Medjugorje te bezoeken en er te bidden, is het volgens het Vaticaan voor bisdommen verboden officiële pelgrimages naar Medjugorje te organiseren.

Tevens heeft het Vaticaan het bisdom en de ter plekke aanwezige franciscanen opgedragen pastoraal zorg te dragen voor de katholieken die de plek bezoeken.

Mariaverschijningen geen dogma
Emeritus-paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn pontificaat nadrukkelijk gezegd dat het geloof in Mariaverschijningen voor gelovigen niet bindend is, ook niet als verschijningen door de Kerk officieel zijn erkend.