fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pausadviseur erkent bestaan homolobby: paus doet er ‘beetje bij beetje’ iets aan

KN Redactie 14 januari 2016
image

De Hondurese krant El Heraldo vroeg de kardinaal of er wel eigenlijk wel sprake was van een gepoogde of succesvolle “infiltratie van de homogemeenschap in het Vaticaan”.

‘Beetje bij beetje zuiveren’

Maradiaga antwoordde: “Niet alleen dat, de paus zei ook: er was zelfs een ‘lobby’ op deze wijze.” Hij ging verder: “Beetje bij beetje probeert de paus die te zuiveren. Men kan hen begrijpen, en er is pastorale regelgeving om naar hen om te zien, maar wat verkeerd is kan geen waarheid zijn.”

Kardinaal Maradiaga is aartsbisschop van Tegucigalpa en coördinator van de Raad van Kardinalen, de ‘K9’, die paus Franciscus adviseert over de hervorming van de Romeinse curie.

Steun voor ‘homohuwelijk’? ‘Nee’

In het op 12 januari gepubliceerde interview wordt de kardinaal ook voorgelegd dat sommigen bepaalde uitspraken van de paus uitleggen als zou de Kerk het ‘homohuwelijk’ kunnen gaan steunen. De kardinaal ontkent dat.

“Nee, we moeten begrijpen dat er dingen zijn die hervormd kunnen worden, en andere die niet hervormd kunnen worden”, zei Maradiaga. “De natuurwet kan niet hervormd worden. We kunnen zien hoe God het menselijk lichaam heeft ontworpen, het lichaam van de man en het lichaam van de vrouw om elkaar aan te vullen en het leven door te geven. Het tegendeel is niet het scheppingsplan. Er zijn dingen die niet veranderd kunnen worden.”

Oorspronkelijke uitspraak paus Franciscus

Over de oorspronkelijke uitspraak van paus Franciscus over een ‘homolobby’ in het Vaticaan, heerste nog wat onzekerheid. Een links-katholieke Chileense website publiceerde in 2013 een transcript van uitspraken van Franciscus. Op een bijeenkomst met een koepelverband van Latijns-Amerikaanse religieuzen (CLAR) zou hij hebben gezegd dat eer een “homolobby” bestaat in de Kerk en dat “we moeten zien wat we kunnen doen”.

De CLAR zei later dat de uitspraken “niet met zekerheid” aan de paus konden worden toegeschreven, omdat het verslag gebaseerd was op wat deelnemers zich herinnerden en niet op een opname.

‘Vaticaanse identiteitskaart’

Op de terugreis vanuit Brazilië zei de paus kort daarop in een persconferentie: “Zoveel wordt geschreven over de homolobby. Ik moet de eerste nog tegenkomen die mij een Vaticaanse identiteitskaart kan geven met ‘gay’ [erop]. Ze zeggen dat zij er zijn.”

‘Wie ben ik’

Hij noemde daarop alle lobby’s slecht en “het ernstigste probleem voor mij”. Verwijzend naar de Catechismus van de Katholieke Kerk deed hij vervolgens zijn beroemd geworden uitspraak: “Als iemand homo is en de Heer zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om hen te veroordelen?”