fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pauselijke oproep zou 600.000 vluchtelingen onderdak kunnen bieden

KN Redactie 7 september 2015
image

Dat meldt persbureau KNA. Het baseert zich op een totaal aantal van 142.600 parochies en zielzorgeenheden in Europa, en gezinnen van minimaal vier personen.

Paus Franciscus: ‘Moge iedere parochie een gezin opnemen’

Bij het angelusgebed zei de paus zondag: “Moge iedere parochie, iedere gemeenschap, ieder klooster en ieder pelgrimsoord een vluchtelingengezin opnemen.”

Alleen al voor Italië, waar met afstand de meeste vluchtelingen aankomen, zou dat de opname van meer dan 100.000 mensen betekenen.

Parochies Vaticaanstad

De paus zei zondag dat de twee parochies in Vaticaanstad beide een gezin zullen opnemen. Zij worden ondergebracht in gebouwen van het Vaticaan in de buurt.

Al 15.000 vluchtelingen in kerkelijke instellingen

Tussen Verona en Palermo verblijven inmiddels al 15.000 vluchtelingen in parochies, kloosters en andere kerkelijke instellingen, meldt Giancarlo Perego van de vluchtelingeninstantie van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Onderdak voor vluchtelingen in Rome

Vandaag vond in Rome het eerste planningsgesprek plaats tussen de plaatselijke Caritas en de prefectuur van Rome, om te kijken hoe het hoge aantal vluchtelingen onderdak kan krijgen. Woensdag moeten de details vaststaan.

Bij de Caritas meldden zich tot het begin van de maandag drie Romeinse parochies en twee gezinnen naar aanleiding van de pauselijke oproep.

Kerkelijke gaarkeukens

De voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Angelo Bagnasco, wees er in La Repubblica op dat de kerkelijke gaarkeukens per jaar zes miljoen maaltijden aan hulpbehoevenden geven. Hoe de Kerk verder wil reageren op het pauselijk appèl, blijft nog open.