fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Peru: kardinaal beschuldigd van plagiaat

KN Redactie 19 augustus 2015
image

De Peruaanse website Utero.pe onthulde vorige week dat kardinaal Juan Luis Cipriani, aartsbisschop van Lima, in zijn artikelen stukken tekst heeft opgenomen zonder daarbij de bron te vermelden. Het zou gaan om zes paragrafen uit het boek Communio van kardinaal Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI, en delen uit de encycliek Ecclesiam Suam, geschreven door paus Paulus VI.

‘Plagiaat bewezen’

Volgens de website had kardinaal Cipriani de stukken tekst in artikelen opgenomen die hij schreef voor de Peruaanse krant El Comercio. Die krant besloot als gevolg van die onthulling twee eerdere artikelen van de kardinaal te verwijderen van de website en ook geen nieuwe artikelen van hem meer te publiceren. El Comercio geeft aan dat plagiaat bewezen is.

‘Erfgoed van het geloof’

Kardinaal Cipriani heeft zich verontschuldigd voor het niet noemen van zijn bronnen, maar verdedigt het ontbreken van bronvermelding, omdat alle leer die hij doorgeeft in zijn artikelen “afkomstig is van de pausen van de Kerk”. “Ik zou de hele tijd moeten zeggen: zoals die en die paus zei…” Volgens de kardinaal gaat het niet om plagiaat, omdat de woorden van de pausen deel uitmaken van het erfgoed van het geloof.