fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Petitie vóór mensen met Downsyndroom: al ruim 34.000 handtekeningen

KN Redactie 30 april 2015
image

De petitie is een initiatief van het Platform Zorg voor Leven. Dat wil voorkomen dat de Niet Invasieve Prenatale Test breder wordt ingevoerd. Minister Schippers (Volksgezondheid) gaat hierover waarschijnlijk later dit jaar een besluit nemen.

Beperkte groep
Met de NIPT kan een aantal chromosomale afwijkingen worden opgespoord, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is. De test is momenteel bij wijze van proef beschikbaar voor een beperkte groep zwangere vrouwen met een verhoogd risico beschikbaar.

‘Achterhaalde stereotypering’
Bredere beschikbaarheid is volgens het platform “een sterk signaal dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen”. Dat is onterecht, stelt het platform: “Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op achterhaalde, negatieve stereotypering. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015.”

Abortus
De praktijk leert volgens het platform dat wanneer ouders voor de geboorte ontdekken dat hun kind Downsyndroom heeft, zij in 90% van de gevallen voor een abortus kiezen.

#Andersnietminder
Met de actie #Andersnietminder wil het platform minister Schippers (VWS) en de Tweede Kamer erop wijzen “dat kinderen met Down ‘gewoon’ moeten blijven in Nederland”. Het platform wordt onder meer gesteund door NPV-Zorg voor het leven en Downpride.

De petitie is hier te vinden.