fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pieter Omtzigt: Amsterdamse politie weet van zichzelf geen kwaad

KN Redactie 1 juli 2015
image

Aanleiding voor de vragen is het feit dat advocaat Martin de Witte namens een voormalig jongensprostitué een zaak tegen de Staat aanspant. De Staat zou pedofiele praktijken jaren genegeerd en gedoogd hebben. De Witte wil een getuigenverhoor van onder meer Ivo Opstelten, Fred Teeven en Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie.

Onderzoeksopdracht

In de beantwoording [pdf] van de vragen merkt de minister op dat de verklaringen van een zedendelinquent in 1997 niet alleen geleid hebben tot het beruchte stilgelegde Rolodex-onderzoek naar mogelijk misbruik door hoge Justitie-ambtenaren, maar ook tot “een onderzoeksopdracht naar corruptie door personeelsleden van het regionaal politiekorps Amsterdam-Amstelland. Of een dergelijk onderzoek heeft plaatsgevonden en om hoeveel politieagenten dit ging, heeft de politie Amsterdam niet meer kunnen vaststellen”, aldus de minister.

Verwonderlijk?

De politie Amsterdam moest dus informatie geven of er een onderzoek naar zichzelf was geweest en hoe omvangrijk het was. En kan daar nu niets meer over terugvinden. Je mag je afvragen hoe verwonderlijk dit is. Zelfs “of dat (onderzoek) ooit gedaan is, weet niemand!”, hekelt Omtzigt in zijn tweet hierover.