fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pieter Omtzigt: waarom antwoordt minister niet op pedofilie-vragen?

KN Redactie 25 juni 2015
image

Op die eenvoudige vraag heeft de commissie Veiligheid & Justitie van de Tweede Kamer na drie maanden nog geen antwoord van minister Ard van der Steur. Pieter Omtzigt (CDA) vestigt daar met een tweet de aandacht op.

Getuigenverhoor

De vragen door de fracties van VVD, SP, CDA, SGP en Bontes/Van Klaveren zijn gesteld naar aanleiding van het feit dat advocaat Martin de Witte namens een voormalig jongensprostitué een zaak tegen de Staat aanspant. De Staat zou de praktijken al die jaren genegeerd en gedoogd hebben. De Witte wil een getuigenverhoor van onder meer Ivo Opstelten, Fred Teeven en Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie.

Rolodex-onderzoek

Volgens advocaat Witte heeft zich in de jaren tachtig en negentig in Nederland een omvangrijk pedoschandaal afgespeeld, dat zich meten kan met dat in Engeland. Net als daar zou het vervolgen ervan van hogerhand zijn geblokkeerd. Zo is het stilleggen van het Rolodex-onderzoek (hier de verwijderde (!) Wikipedia-pagina erover) naar hoge ambtenaren en jongensprosituees nog altijd niet opgehelderd. Hierover kwamen nieuw feiten aan het licht, bij de getuigenverhoren die de rechtbank Utrecht vorig jaar in de affaire Demmink toestond.