fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Portugal wint ‘priester-EK’

KN Redactie 28 februari 2015
image

Beide teams werden door voormalige profvoetballers getraind en begeleid, meldt het bisdom Sankt Pölten. Duitsland, dat in 2014 nog het ‘echte’ WK won, moest zich bij de priesters tevreden stellen met de zestiende en laatste plaats. Gastland Oostenrijk deed het met de dertiende plaats niet veel beter.

Duits, Engels, Russisch, Latijn
Aan het vijfdaagse toernooi in Oostenrijk deden 220 katholieke geestelijken uit zestien landen mee. Voertalen waren volgens de organisatie Duits, Engels, Russisch en Latijn.

Slowakije
Het sinds 2004 bijna jaarlijks gehouden priester-EK vond vorig jaar plaats in Wit-Rusland. Voor de editie van 2016 is Slowakije gastheer.

Ster van het toernooi
De Hongaarse bisschop Laszlo Kiss-Rigo (59) uit Szeged-Csanad werd door het bisdom Sankt Pölten uitgeroepen tot ster van het toernooi. De bisschop annex doelman, die in het verleden op het een na hoogste Hongaarse niveau speelde, haalde met zijn land de zesde plek.

Montenegro
Opzien baarde het team van Montenegro. Volgens de organisatie zijn er in dat land überhaupt maar 24 katholieke priesters. Desalniettemin schopten de Montenegrijnen het tot plek acht.

Missen
Het toernooi begon met de openingsmis in de in de kathedraal van Sankt Pölten met bisschop Klaus Küng. Ook werd de Mis bijgewoond in het klooster van Melk. Bij beide gelegenheden concelebreerden een flink aantal aanwezige priesters.

St.-Johannes Paulus II
Voetbal is geen onbekende hobby binnen de katholieke Kerk. Bekend is bijvoorbeeld dat St.-Johannes Paulus II in zijn jonge jaren voetbal speelde.

Clericus Cup
In het Vaticaan vindt jaarlijks de Clericus Cup plaats. Dat toernooi voor seminaristen en geestelijken die in Rome studeren, kwam er op initiatief van toenmalig kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone.