fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Priesters bedanken vaker voor het bisschopsambt

KN Redactie 2 februari 2016
image

Dat heeft kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, bevestigd. “Je hebt tegenwoordig mensen die de benoeming niet aanvaarden.” De kardinaal wilde niet zeggen hoe vaak dat voorkomt, maar hij benadrukt dat het aantal niet hoog is.

Verschillende redenen

Volgens de Canadese kardinaal zijn er verschillende redenen waarom priesters niet tot bisschop willen worden benoemd. Sommige weigeren vanwege gezondheidsklachten, anderen vanwege iets wat in het verleden is voorgevallen. Ook zijn er priesters die zichzelf niet geschikt achten voor het bisschopsambt.

Eigen kunnen

Kardinaal Ouellet zei dat de Congregatie voor Bisschoppen in het laatste geval “normaal nog eens aandringt” de benoeming toch te aanvaarden, omdat kandidaten hun eigen kunnen soms te laag inschatten. Als een priester echter “in geweten een beslissing” neemt, zal het Vaticaan die altijd respecteren.

Paus Franciscus

De kardinaal onthulde ook dat paus Franciscus vooral op zoek is naar bisschoppen die “pastorale vaardigheden” bezitten.

Cursus voor bisschoppen

De kardinaal deed zijn uitspraken gisteren tijdens de lancering van een nieuw boek, Witnesses to the Resurrected. Het boek bevat materialen die gebruikt worden bij de jaarlijkse cursus voor alle nieuwe bisschoppen. De acht- of negendaagse cursus werd in 2001 door het Vaticaan opgezet en is sindsdien door meer dan 1500 nieuwe bisschoppen gevolgd.