fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Priesters: ‘Synode, blijf leer trouw’

KN Redactie 24 maart 2015
image

Dat meldt de Catholic Herald.
Aanleiding vormen de tegenstellingen die zijn gerezen rond de toelating van hertrouwd gescheiden katholieken tot de sacramenten.

Krachtige bevestiging
461 priesters uit Engeland en Wales vragen de deelnemers aan de komende gezinssynode in een open brief om een “heldere en krachtige” bevestiging van de kerkelijke Leer over het huwelijk.
“Wij willen als katholieke priesters onze onwrikbare trouw bevestigen aan de traditionele leer aangaande het huwelijk en de ware betekenis van de menselijke seksualiteit, gefundeerd op het Woord van God en door het kerkelijk Leergezag sinds twee millennia onderwezen.”

Verhitte discussie
Anderhalf jaar geleden ontstond een verhitte discussie over de vraag of hertrouwde gescheiden katholieken onder bepaalde omstandigheden toch de communie zouden mogen ontvangen. Het ging om een oud idee van de Duitse kardinaal Walter Kasper (82) dat in 1995 al door toen nog kardinaal Jozef Ratzinger als onhoudbaar werd afgewezen. Hoewel het geen hoofdpunt was tijdens de synode bleef de controverse doorzieken.

‘Onrealistisch’
In de algehele discussie wordt het paus Franciscus verweten niet in te grijpen, hoewel hij onlangs in een interview heeft laten doorschemeren een verwachte wijziging van de Leer “onrealistisch” te vinden.
Algemeen wordt aangenomen dat de komende Synode zich meer definitief zal uitspreken over de problematiek.

Intimidatie
In hun petitie bevestigen de 461 priesters “het belang de kerkelijke discipline met betrekking tot het ontvangen van de sacramenten”.
Een van de ondertekenaars, die anoniem wenst te blijven, beweert dat “er een bepaalde druk is uitgeoefend om de petitie niet te tekenen en inderdaad een mate van intimidatie door enkele hogere geestelijken”.

Verwarring
De priesters zeggen zich te blijven inzetten om degenen te helpen “die worstelen om het Evangelie in een toenemend seculiere samenleving te volgen”. Zij wijzen erop dat echtparen en gezinnen die trouw zijn gebleven “onvoldoende gesteund en bemoedigd worden”.
Zij roepen de synodevaders op de onveranderlijke morele Leer van de Kerk helder en krachtig te verkondigen “zodat de verwarring wordt weggenomen en het geloof bevestigd”.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21