fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pro-lifers trotseren massaal sneeuwstorm voor March for Life

KN Redactie 24 januari 2016
image

De demonstranten lieten zich niet weerhouden door weerswaarschuwingen die snijdende kou en een dik pak sneeuw aankondigden. De jaarlijkse Mars voor het Leven rond 22 januari staat stil bij het beruchte Roe vs Wade-besluit waarmee het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde.

Massale deelname

Hoewel het aantal deelnemers minder groot was dan andere jaren blijkt uit uitgebreide fotoreportages dat de berichtgeving van zowel de Washington Post (enkele duizenden) als de New York Times (enkele honderden) verre van accuraat.
Zoals elk jaar heeft de organisatie bij de grote Amerikaanse nieuwsmedia aangedrongen op een eerlijke berichtgeving. Opvallend is dat fotopersbureau AP geen overzichtsfoto’s biedt die de massale deelname laten zien, maar wel ruim aandacht besteedt aan een gering aantal tegendemonstranten.
Aan de March for Life namen de laatste jaren steeds meer mensen deel, uiteenlopend van en kwart tot een half miljoen deelnemers.

Spijt van Roe vs Wade

Abortus staat de laatste jaren steeds meer onder druk in de VS. Sinds Roe vs Wade zijn naar schatting 53 miljoen Amerikaanse baby’s geaborteerd. Norma McCorvey, de vrouw om wie de uitspraak destijds draaide, heeft opnieuw laten weten dat zij spijt heeft van haar zaak. Zij is van voorstandster van abortus een actieve pro-lifer geworden.

‘Leven is waardevol’

De 20-jarige Rosalie Rwamakuba uit New York verklaarde tegenover het katholieke persbureau CNA dat zij deeleemt “voor degenen die dat niet kunnen”. “Ik wil hier al heel lang aan deelnemen. Ik denk dat het echt belangrijk is, omdat tegenwoordig de waarde van het leven niets meer voorstelt. Ieder leven, ongeacht hoe het is ontstaan of ter wereld komt, is waardevol. Wij zijn allemaal uniek. Er zal nooit iemand zijn als jij zoals er ook nooit iemand is geweest als jij.”

Achteloos

De uit Nebraska afkomstige Benjamin Swanson (18) reisde meer dan 2000 kilometer om in de kou aan de mars deel te nemen. Hij verzet zich ertegen dat mensen zich zo gemakkelijk neerleggen bij abortus. Aanleiding is het verhaal van een klasgenoot die kort voor de kerstvakantie niet meer op school was gekomen. Toen haar na terugkeer werd gevraagd waar zij was geweest verklaarde ze achteloos dat ze een abortus had gehad.
“Het schokte mij… Niemand had enig idee dat ze een abortus zou hebben. Het was bijna alsof zij haar verstandskiezen of amandelen had laten verwijderen.”
“De reden voor mij om deel te nemen is omdat abortus niet de norm mag worden. Iedereen verdient een kans om te leven.”
Hij benadrukt ook het belang van steun voor vrouwen met ongeplande zwangerschappen.

Pro-life en pro-vrouw

Volgens LifeSiteNews zagen sommige groepen af van deelname vanwege de slechte weersvoorspellingen. Toch trotseerden “duizenden en duizenden voornamelijk jonge mensen de sneeuwstorm om hun steun voor het leven te tonen.”
Voorzitter Jeanne Mancini van de organisatie sprak over het thema van dit jaar. Dat luidde: Pro-life en pro-vrouw gaan hand in hand. “Het vermogen van een vrouw om een kind te krijgen is iets ongelofelijk moois en onvoorstelbaars. Het is iets dat inherent is aan vrouwen.” Zij noemde het vernederend wanneer dat vermogen als “een blok aan het been” wordt gezien.
“Abortus is niet goed voor vrouwen, psychisch en fysiek. Wetenschap en onderzoek ondersteunen deze realiteit. Ik wil dat geen enkele vrouw dat ooit hoeft te ondergaan.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21