fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Probeer Rusland te begrijpen

KN Redactie 23 mei 2015
image

Wie het raadsel zo probeert op te lossen, krijgt misschien een iets betere dunk van dat land, dan je zou overhouden uit de tamelijk klakkeloze manier waarop in Nederland de angelsaksische visie op Poetin en Rusland gevolgd wordt. Die is niet vrij van demoniserende trekjes. En was de massale afwezigheid van westerse leiders in Moskou bij de zeventigste verjaardag van de overwinning op het nazisme wel echt zo bewonderenswaardig?

Je hoeft heus geen bewonderaar te zijn van Poetin en het poetinisme, om problemen te hebben met de manier waarop Europa zich opstelt. Volgens historica Gabriele Krone-Schmalz, ooit correspondente van de ARD in Moskou, heeft de Europese Unie zelf een fatale fout gemaakt door Oekraïne een associatieverdrag aan te bieden. Dat was een voor dat land verscheurend aanbod. Barroso zette er ook nog druk op: Kiev moest beslissen. Óf de EU óf de euraziatische tolunie. Dit joeg menig Russisch sprekende Oekraïner op de kast en provoceerde Rusland tot actie.

Volgens Krone-Schmalz in haar bestseller Russland verstehen. Der Kampf um die Ukraine und die Arroganz des Westens is het woord ‘Rusland-begrijper’ een scheldwoord geworden voor wie kennelijk in de propaganda van het Kremlin trappen. Nu valt niet te ontkennen dat die onder het poetinisme weer hoogtij viert. Maar dat wil nog niet zeggen dat het land daarom alleen maar ongelijk heeft. Welke andere grote natie zou zonder slag of stoot accepteren dat een reusachtig gebied, waarmee het historisch nauw verbonden is, zomaar in het kamp van de tegenstander wordt getrokken? “Dat Rusland zou reageren, zat er dik in”, zei Rusland-specialist Orlando Figes onlangs in deze krant.

De manier waarop de EU met Oekraïne is omgesprongen was historisch ongeïnformeerd en incompetent. Weliswaar zijn daarmee niet alle Russische acties gerechtvaardigd, zoals de annexatie van de Krim, om maar te zwijgen van het intrigeren in Oekraïne dat tot een bloedige burgeroorlog leidde en vermoedelijk ook tot het neerhalen van de MH17. Maar zelfonderzoek aan westerse kant is gepast. Wie Britse politici en Amerikaanse topjournalisten hoort zeggen dat Poetin “erger dan Hitler is” en zelfs “erger dan IS” en “erger dan Stalin”, vraagt zich af in wat voor zelfingenomen gekkenhuis hij is beland.

“We hebben pogingen gezien om een éénpolige wereld te scheppen”, zei Poetin zondag bij de parade op het Rode Plein. Heeft hij daarin niet minstens een beetje gelijk? En “de vestiging van een systeem van gelijke veiligheid voor alle staten is onze gemeenschappelijke opdracht”, vervolgde hij. Daags erna trachtte hij ook bondskanselares Merkel daavan te overtuigen. Waarom zou hij dat eigenlijk niet kunnen menen?