fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Project Utopia

KN Redactie 28 december 2015
image

Als historicus schreef De Wolf de eerste biografie van de Russische christen en dissident Aleksandr Ogorodnikov, waarvan een Amerikaanse editie verscheen. Vorig jaar besteedden we aandacht aan zijn ‘faction’-boek Blauwe ogen, over de nazi-experimenten op zigeunerkinderen. Komend jaar verschijnt All men become Brothers over de Vietnamese dissidente priester Nguyen Van Ly, want ook in de geschiedenis van het Vietnamese katholicisme heeft De Wolf zich verdiept.

Niet zo idyllisch als het lijkt

Net verschenen is de novelle Het project Utopia. Die begint stemmig in een besneeuwd landschap, zoals een goed kerstverhaal betaamt. We bevinden ons in de Oostkantons van België. Maar het is allemaal niet zo idyllisch als het lijkt. We maken kennis met Peter Paul, een getalenteerd maar in zijn Utopia-project vastgelopen kunstschilder, verbonden aan Sant’Egidio. Organisator en museumdirecteur Herwig zoekt hem thuis op om hem over te halen mee te doen aan een grote tentoonstelling. In het mooie landschap worden ze geconfronteerd met de eerste symptomen van de asielzoekerscrisis.

Henk en Ingrid

Politieke discussie komt op gang dankzij de Hollander Henk, wiens vrouw Ingrid blijkt te heten. Niet verbazend dat deze geverniste proleet even later een persoonlijk medewerker van Geert Wilders blijkt. Moest ik in het begin wel lachen om deze Henk & Ingrid, de zo sereen begonnen novelle krijgt vanaf hier wel steeds karikaturalere trekken, waarbij de PVV – weliswaar door een fictief personage, maar toch – vrijwel met de NSDAP wordt gelijkgesteld. Bovendien verliest de novelle aan focus en wordt er te veel actualiteit tegelijk bijgehaald. Zelfs de sjoemelsoftware van Volkswagen komt voorbij, waaruit blijkt dat het boek pas recent is afgerond.

Driedeling

Hoewel de novelle zich met genoegen laat lezen, is de onderliggende driedeling van mensen in ‘Nazi’s’ (PVV, FN, VB, AfD), ‘Joden’ (moslims, allochtonen, asielzoekers, mensen met een kleurtje) en ‘heldhaftig en idealistisch verzet’ (de auteur plus geestverwanten) te schematisch om literair succesvol te zijn. In de echte wereld zijn de Joden intussen bezig hun biezen te pakken en bepaald niet vanwege het hier aangeklaagde populisme.

Katholieke analyse

Men leze het in KN besproken Les demeurés de l’histoire van Chantal Delsol voor een katholieke analyse, die mij meer hout lijkt te snijden. Misschien zouden Sant’Egidio en alle linkse katholieken deze kerst moeten proberen eens niet met moslims en vluchtelingen te verbroederen, maar met PVV’ers en Vlaams Belangers. Dat zou hun pleidooien voor verdraagzaamheid pas echt overtuigend maken.

Koenraad de Wolf, Het project Utopia. Uitgave in eigen beheer. 144 pp., pb., ISBN 978 90 9029 452 0. Zie www.koenraaddewolf.be.