fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Prolife wetgeving is mijlpaal, maar wacht veto Obama

KN Redactie 15 mei 2015
image

De laatste en grootste horde zal echter president Obama worden.

Het Amerikaanse huis van afgevaardigden heeft woensdag de ´wet ter bescherming van ongeboren kinderen die in staat zijn pijn te voelen´, de Pain-Capable Unborn Child Protection Act aangenomen. Vrijwel elke republikein stemde voor, vrijwel elke democraat tegen.

De voorzitter, John Boehner, prees de wet als een mijlpaal. ‘H.R. 36 is de meest levensbeschermende wetgeving die we hier ooit gehad hebben”, zei de republikeinse voorman in een indrukwekkende korte speech (zie filmpje).

Tijdens het verhitte debat voor de stemming betrokken de democraten en republikein hun bekende vertrouwde posities. Veel democraten zeiden dat zij het recht moesten beschermen van vrouwen om hun eigen medische beslissingen te nemen. De republikeinen zeiden dat ze de meest onbeschermde klasse moesten beschermen: Amerika’s ongeboren kinderen.

“We hebben geen hogere plicht dat te spreken voor wie dat niet zelf kunnen, om de onverdedigden te verdedigen”, zei Boehner. “Dat is wat deze wet doet.” Partijgenoot Trent Franks zei: “We hebben deze kleine baby’s minder wettelijke bescherming tegen onnodige wreedheid gegeven dan dieren op de boerderij onder de federale slachtwet, de Federal Humane Slaughter Act.”

Hoewel de wet op brede steun onder de Amerikaanse bevolking kan steunen, is de toekomst ervan dubieus. Hij moet nog door de senaat, terwijl president Obama de wet vrijwel zeker met een veto zal tegenhouden. (KN/CBN)