fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Psychiater: Gezinssynode dreigt plank mis te slaan

KN Redactie 21 augustus 2015
image

Dat schrijft de vooraanstaande katholieke psychiater dr. Rick Fitzgibbons in een opiniebijdrage op Lifesitenews.com.
De Amerikaan is onder meer directeur van het Instituut voor Huwelijksherstel en consultant voor de Congregatie voor de Clerus.

‘Trauma van echtscheiding’

Volgens Fitzgibbons zou de bescherming van gezinnen tegen het “ernstige trauma van echtscheiding” een van de prioriteiten van de Kerk moeten zijn. Ook het helpen van “degenen die door echtscheiding zijn getraumatiseerd”, moet volgens hem prioriteit krijgen.
“De scheidingsplaag heeft wereldwijd miljoenen loyale katholieke echtgenoten en onschuldige kinderen geschaad en doet dat nog steeds”, aldus de psychiater.

Levenslange schade

“Een van de moeilijkste en pijnlijke aspecten van mijn werk als psychiater in de laatste veertig jaar is het trachten om jongeren, jongvolwassenen en trouwe echtgenoten te helpen die ernstig zijn getraumatiseerd door echtscheiding. De psychologische wetenschap heeft de levenslange schade door echtscheiding gedocumenteerd, in het bijzonder bij jonge mannen die moeite blijken te hebben zichzelf succesvol te geven voor school en werk.”

Onbegrip

Hij zegt niet te begrijpen waarom paus Franciscus de juist zo “uitstekende en barmhartige” benadering van de problematiek door paus Johannes Paulus II (1978-2005) lijkt te negeren. Evenmin kan hij de kritiek van paus Franciscus rijmen met zijn “veertig jaar klinische ervaring” dat de Kerk kinderen in echtscheidingssituaties extra zou belasten.
Volgens hem zijn die over het algemeen zeer welkom. “Helaas schaadt echtscheiding bij kinderen het geestelijk leven en de godsdienstige praktijk.” Hij verwijst naar het boek dat Elizabeth Marquadt schreef over het geloofsleven van kinderen. “Deze psychologische schade aan vertrouwen en daaruit volgende woede houdt jongeren uit de Kerk”, aldus Fitzgibbons.

Niet te compenseren

“Het aantal emotioneel getroebleerde volwassenen is drie keer zo groot onder kinderen van gescheiden ouders dan die afkomstig uit intacte gezinnen. Geen enkel succes in het latere leven kan een ongelukkige jeugd compenseren of de herinnering uitwissen van de pijn en verwarring van een scheidingskind.”

Verband met anticonceptie

Dat echtscheiding onder katholieken net zo veel voorkomt heeft volgens hem te maken met gebruik van contraceptie. “Er bestaat een duidelijk en wetenschappelijk onweerlegbare relatie tussen het gebruik van contraceptie, de epidemie van narcisme en de echtscheidingsplaag met zijn levenslange schade aan miljoenen en miljonenen jonge kinderen, jongvolwassenen, trouwe echtgenoten en katholieke gezinnen wereldwijd.”

Opdracht van Synode

“De weigering om de reddende waarheid die Humanae Vitae bevat te verkondigen” en het zich verdiepen in de “psychologische en sociologische wetenschap rond de schade door echtscheiding” moet door de komende Synode aan de orde worden gesteld, aldus de pyschiater. “Scheidingspreventie kan en moet.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21