fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Quotes uit de nieuwe encycliek VI: ineenstorting van de samenleving

KN Redactie 19 juni 2015
image

‘Wegwerpcultuur’
“Mensen zijn ook schepselen van deze wereld, met een recht op leven en geluk, en begiftigd met unieke waardigheid. Wij kunnen dus niet nalaten de effecten op de levens van mensen te overwegen van milieuverslechtering, huidige ontwikkelingsmodellen en de wegwerpcultuur.” (No. 43)

‘Integrale ontwikkeling’
Er zijn allerlei “tekenen dat de groei van de laatste twee eeuwen niet altijd tot een integrale ontwikkeling en een verbetering in de kwaliteit van leven heeft geleid. Sommige van deze tekenen zijn ook symptomatisch voor echte sociale achteruitgang, de stille scheuring van de banden van integratie en sociale cohesie”. (No. 46)

‘Digitale wereld’, ‘mentale vervuiling’
Als “media en de digitale wereld alomtegenwoordig worden, kan hun invloed mensen ervan weerhouden te leren wijs te leven, diep te denken en grootmoedig lief te hebben. (…) Er moeten pogingen worden ondernomen om deze media te helpen bronnen te worden van nieuwe culturele vooruitgang voor de mensheid en niet een bedreiging van onze diepste rijkdommen. Ware wijsheid, als de vrucht van zelfonderzoek, dialoog en nobele ontmoeting tussen personen, wordt niet verworven door louter een opeenstapeling van data die uiteindelijk leidt tot overvoering en verwarring, een soort mentale vervuiling”. (No. 47)

Lees hier eerdere quotes in het Nederlands uit de nieuwe encycliek en de hele encycliek (in het Engels).