fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ranglijst Christenvervolging 2015: Druk op christenen neemt wereldwijd toe

KN Redactie 7 januari 2015
image

Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, een organisatie die wereldwijd hulp en ondersteuning biedt aan vervolgde christenen.

Bovenaan de lijst staat wederom Noord-Korea, het land waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Soedan, Eritrea en Nigeria zijn dit jaar nieuw in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging. Deze landen vielen vorig jaar met respectievelijk een elfde, twaalfde en veertiende plaats net buiten de top-10.

Toename
Voor het eerst ziet de organisatie een duidelijke toename van christenvervolging in zowel Azië en het Midden-Oosten als Afrika.

De vrijheid voor christenen staat al een aantal jaren duidelijk onder druk, blijkt uit onderzoek van Open Doors. In het afgelopen jaar constateerde de organisatie echter een duidelijke wereldomvattende trend: in zowel Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië was in 2014 sprake van een duidelijke verslechtering.

‘Somalië begint Noord-Korea te benaderen’
“Iedereen is zich wel bewust van de gebeurtenissen in Irak en Syrië”, zegt directeur Ruud Kraan van Open Doors Nederland. “Maar helaas is het veel minder bekend dat de situatie in Afrika net zo snel verslechterd. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten lijken als voorbeeld te fungeren voor groepen in Nigeria, Kenia en omringende landen. De mate van vervolging in Somalië begint die van Noord-Korea te benaderen, het land dat de Ranglijst Christenvervolging al sinds 2003 aanvoert.”

Omslag in Azië
Opmerkelijk is dat christenen ook in Azië steeds meer met vervolging te maken krijgen. “De afgelopen jaren zagen we dat de positie van christenen in Azië langzaamaan voortuitging”, stelt Kraan. “Ook daar is nu sprake van een omslag: in landen als India en Maleisië geven overheden steeds minder ruimte aan de kerk, terwijl ook het maatschappelijke klimaat verhardt.”

Latijns-Amerika
In Midden-Amerika is sprake van een toenemende druk op christenen vanuit de georganiseerde misdaad. Mexico keert terug op de ranglijst, maar ook in Latijns-Amerikaanse landen die niet op de Ranglijst voorkomen is sprake van afnemende vrijheid voor christenen.

Ranglijst
De Ranglijst Christenvervolging van Open Doors is het enige jaarlijks terugkerende onderzoek naar de positie van christenen wereldwijd.

Open Doors publiceert deze ranglijst en haar bevindingen over de positie van christenen in vijftig landen sinds 2003. Onderzoekers analyseren op tal van terreinen de positie van christenen. Zo worden de houding van de staat, de juridische positie, maatschappelijke ontwikkelingen en een analyse van de dagelijkse praktijk bij het onderzoek meegenomen.

Onderzoek
De Ranglijst Christenvervolging doet onderzoek naar vervolging op verschillende terreinen van het dagelijks leven: binnen de persoonlijke levenssfeer, in familieverband, binnen het (lokale of tribale) gemeenschapsleven, in de publieke ruimte en in het kerkelijk leven. Daarbinnen wordt onderscheid gemaakt in de situatie van verschillende typen christendom: expat- en migrantengemeenschappen, traditioneel aanwezige kerkverbanden, groepen van recent bekeerde christenen en tenslotte niet-traditionele kerken.

De complete Ranglijst Christenvervolging 2015.