fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Reclame met Onze Vader verbannen uit Britse bioscopen

KN Redactie 23 november 2015
image

Het reclamefilmpje is onderdeel van een campagne van de Anglicaanse Kerk. Die campagne is bedoeld om mensen aan te moedigen te bidden in de week voor Kerstmis. In het reclamefilmpje bidden verschillende mensen, waaronder een gewichtheffer, een politieagent en een groep schoolkinderen, het Onze Vader.

Star Wars

De reclame duurt iets minder dan een minuut en zou in Britse bioscopen vertoond worden voorafgaand aan de nieuwste Star Wars-film. Die gaat in Groot-Brittannië een week voor Kerstmis in première.

Goedgekeurd

Het filmpje was goedgekeurd door de British Board of Film Classification (de Britse ‘kijkwijzer’) en kreeg het stempel ‘geschikt voor alle leeftijden’ mee. Ook de Cinema Advertising Association, die bioscoopreclame goedkeurt, was akkoord.

‘Aanstootgevend’

Desondanks hebben de grote bioscoopketens Odeon, Cityworld en Vue de reclame geweigerd, omdat die volgens hen “aanstootgevend” is voor bioscoopbezoekers. Die drie ketens hebben samen ongeveer 80% van alle bioscopen in Groot-Brittannië in handen.

Religieuze discriminatie

De Anglicaanse primaat Justin Welby heeft laten weten juridische stappen te overwegen tegen de bioscopen, omdat hij het weigeren van het reclamefilmpje beschouwt als religieuze discriminatie.

‘Bizarre beslissing’

Tegen de Britse krant The Mail on Sunday zei hij: “Ik vind het bizar dat bioscopen beslissen dat het niet passend is een reclame over gebed te vertonen in de week voor Kerstmis, waarin we de geboorte van Jezus Christus vieren.” Hij voegde daaraan toe: “Deze reclame is ongeveer net zo ‘aanstootgevend’ als de koorzang of viering op Eerste Kerstdag.”

Bekijk hier de desbetreffende reclame:


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21