fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Recordaantal executies in Saoedi-Arabië

KN Redactie 10 november 2015
image

Dat is het hoogste aantal sinds 1995, toen 192 mensen ter dood werden gebracht, meldt Amnesty International.

Executiegolf

De executiegolf breekt duidelijk met de rond negentig executies die de laatste jaren gebruikelijk waren. Vorig jaar vonden in Saoudi-Arabie 90 terechtstellingen plaats. De laatste vond dit jaar plaats op 9 november.
Volgens Amnesty’s directeur Midden-Oosten James Lynch zijn de Saoedische autoriteiten niet van plan het aantal executies te verminderen.

Oneerlijk proces

Bijna de helft van de executies was niet voor vergrijpen die als “zeer ernstige misdaad” konden worden omschreven. Daarmee gaat het land in tegen het internationaal recht dat de doodstraf erkent voor onder meer moord.
Veel executies betroffen druggerelateerde zaken en werden uitgevoerd na een oneerlijk proces.

Buitenlanders kwetsbaar

Daarvan is vooral een onevenredig hoog aantal buitenlanders het slachtoffer. Van de 63 geëxecuteerden vanwege drugs waren er 45 buitenlander. In totaal zijn dit jaar 71 buitenlanders ter dood gebracht.
Vooral gastarbeiders uit ontwikkelingslanden zijn buitengewoon kwetsbaar omdat zij nauwelijks Arabisch verstaan en geen behoorlijke vertaling krijgen tijdens hun proces.

Buitengewoon alarmerend

Lynch noemt het “buitengewoon alarmerend” dat de Saoedische autoriteiten gewoon doorgaan met de executies in strijd met internationaal recht en op een grote schaal en na processen die zeer oneerlijk zijn en soms politiek gemotiveerd waren.”