fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Rector Islamitische Universiteit Rotterdam: ‘De paus kent de geschiedenis niet’

KN Redactie 15 april 2015
image

‘Eerste genocide twintigste eeuw’
Paus Franciscus herdacht zondag de genocide op de Armeniërs, Syriërs, Assyriërs, Chaldeeërs en Grieken van 1915 in het Ottomaanse Rijk. Daarbij vielen naar schatting ruim 2,2 miljoen slachtoffers.

Paus Franciscus noemde de volkerenmoord van 1915 in het Ottomaanse Rijk “de eerste genocide van de twintigste eeuw”.

Het is niet voor het eerst dat de paus deze volkerenmoord genocide noemt. Hij deed dat in 2013 ook al. Ook als aartsbisschop van Buenos Aires betitelde Bergoglio de volkerenmoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk als een genocide.

‘Paus wakkert haat aan’
Deze uitspraak van de paus heeft kwaad bloed gezet bij Turkije, dat onmiddellijk zijn ambassadeur bij de Heilige Stoel terugtrok en de Vaticaanse ambassadeur in Ankara op het matje riep.

Turkije erkent weliswaar dat veel Armeniërs gedood werden, maar betwist het veel genoemde aantal van 1,5 miljoen en vindt dat er geen sprake is van genocide.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de paus “haat aanwakkert” en dat zijn uitspraak “ver van de geschiedenis en recht verwijderd” is en onaanvaardbaar is.

‘Miljoen moslims afgeslacht’
Volgens Akgündüz zijn de uitspraken van de paus “politiek, omdat hij de geschiedenis niet kent”.

Dat schrijft de rector van het IUR op akajans.nl.

Hij schrijft dat het nodig is om “de kwestie” op een aantal manieren uit te leggen.

Vanuit een historische context probeert Akgündüz te weerleggen dat niet de Jonge Turken verantwoordelijk zijn voor de “massamoord” op de Armeniërs en dat de cijfers van het aantal doden overdreven zijn.

Daarentegen schrijft de rector van het IUR dat er tot een miljoen moslims zijn afgeslacht door de Armeniërs 100 jaar geleden.