fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Rome: massale demonstratie voor het gezin

KN Redactie 21 juni 2015
image

De dag, die plaatvond voor het kantoor van het bisdom Rome, werd georganiseerd door talrijke katholieke organisaties, zoals de Neokatechumenale Weg, de Beweging voor het Leven en Communione e Liberazione.

Aantal deelnemers
Volgens de organisatie namen meer dan een miljoen mensen deel. De schattingen van het aantal deelnemers lopen erg uiteen. Dat doet denken aan de gang van zaken rond de Manif pour Tous, waar de Franse overheid volgens commentator Ivan Rioufol de aantallen deelnemers bewust te laag schatte.

‘Homohuwelijk’
De demonstranten keerden zich tegen een wetsontwerp van de regering Renzi, dat het ‘homohuwelijk’ mogelijk moet maken en gelijkstelt aan het traditionele huwelijk. Onder de demonstranten waren ook veel leden van de conservatieve en rechtse oppositiepartijen.

Genderideologie
Naast het wetsontwerp werd onder het motto ‘Beschermen wij onze kinderen’ ook gedemonstreerd tegen de genderideologie op scholen. De demonstranten, onder wie vele gezinnen en jongeren, waren uit heel Italië gekomen. Ze voerden slogans als ‘De kinderen eerst’ en ‘Geen gezin zonder mama en papa’.

Signaal
Maurizio Gasparri, jaren minister onder Silvio Berlusconi en huidig senator voor diens partij, noemde de demonstratie een indrukwekkend signaal aan die politieke krachten, “die het gezin willen uitmoorden”.

Boodschap paus Franciscus verraden
Volgens Gasparri was de bijeenkomst ook gericht tegen kerkvertegenwoordigers die in opportunisme vluchten en zo de boodschap van paus Franciscus verraden. Die, ging hij verder, heeft zich in zijn encycliek Laudato si’ nog een keer duidelijk uitgesproken tegen het ‘homohuwelijk’ en de genderideologie.

Het gezin koloniseren
De stichter van de Neokatechumenale Weg, Kiko Arguello, vertelde over een brief die hij over deze thema’s aan de paus had gestuurd. “En de paus heeft mij geantwoord, toen hij de vorige zondag zei dat er ideologieën zijn die het gezin willen koloniseren en waartegen men iets moet doen.” Wie gelooft dat Franciscus demonstraties als deze niet steunt, heeft het mis, aldus Arguello.

Deelname aanbevolen
Vanuit de Kerk zelf kwamen verschillende geluiden. Het bisdom Rome schreef in een brief aan zijn godsdienstleraren niet tot de organisatoren te behoren, maar deelname aan de demonstratie wel aan te bevelen. De Pauselijke Raad voor het Gezin gaf volgens mediaberichten ook zijn goedkeuring voor de demonstratie, en wenste de organisatie “veel succes”.

Niet de vorm
De secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, mgr. Nunzio Galantino, zei tegen La Stampa dat de Italiaanse Kerk de inhoudelijke stellingname van de demonstranten steunt, maar niet de vorm van het protest.

‘Homofobie’
De Italiaanse homo-organisatie Gaynet noemde de demonstratie een “festival van homofobie”. Vanuit premier Renzi’s Democratische Partij klonken geluiden dat de eisen van de Family Day door de geschiedenis achterhaald zijn en dat bescherming van het gezin niet met discriminatie van minderheden mag worden verward.