fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Russen effectiever in bestrijden jihadisten’

KN Redactie 21 oktober 2015
image

Dat is een schijnoperatie, zegt de rooms-katholieke apostolisch vicaris van Aleppo, mgr. George Abou Khazen, in een interview met AsiaNews.

Opmars gestuit

Met steun van de Russische luchtaanvallen en Iraanse militaire adviseurs heeft het Syrische leger onlangs een offensief geopend om het gebied rond Aleppo “te bevrijden van rebellengroepen”.
Volgens Abou Khazen heeft die steun geholpen om de opmars te stuiten van IS en andere extremistische groepering zoals Al Nusra, een tak van Al Qaida.

Opzettelijk niet effectief

“De Russische interventie is veel effectiever gebleken in de strijd tegen Islamitische Staat”, benadrukt de bisschop. “Want hun straaljagers raken hun doelen in plaats van dat zij doen alsof.”
Volgens hem is de militaire operatie geleid door de Amerikanen “opzettelijk niet effectief”. Washington en Saoedi-Arabië “legitimeren” bewegingen als Al Nusra zelfs, dat “voor 80% bestaat uit strijders die van buiten komen, geen Syriërs zijn en geen enkel belang hebben bij het vormen van een echt moderne en democratische natie.”

Serieus nemen

“Daarom moeten wij niet beschouwen als gematigde oppositiegroeperingen. En het nieuws dat Saoedi-Arabië besloten heeft Al Nusra van nieuwe wapens te voorzien om de opmars van het Syrische leger te stoppen is verre van positief. Wij moeten de strijd tegen extremistische groeperingen eindelijk eens serieus nemen.”

Anti-tankraketten

De bisschop doelt onder meer op de levering van Amerikaanse TOW-antitankraketten waarmee volgens de Washington Post vele tientallen Syrische tanks en pantservoertuigen zouden zijn uitgeschakeld. De VS leveren het uiterst effectieve wapen onder strikte voorwaarden. Zo mogen die onder geen beding worden doorverkocht of geleverd zonder uitdrukkelijke toestemming van Washington.

Dialoog nodig

“Wat wij nu echt nodig hebben is dat er politiek proces tussen de strijdende partijen komt. Naast het bombarderen van IS en andere jihadistische groepen moet er een dialoog komen tussen de regering en de oppositie omdat alle betrokken partijen in dat proces moeten deelnemen. Het lijkt erop dat Moskou in de richting beweegt en wijd, de christelijke leiders en de Syrische burgers, hebben weer een beetje hoop.”

Vredesvoorstel afgewezen

Onlangs werd bekend dat de Russen aan het begin van de Syrische burgeroorlog in het geheim aan de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk heeft voorgesteld president Assad te willen laten vallen indien hij via een overgangsregering het veld kon ruimen en indien alle buitenlandse bemoeienis met Syrië werd gestaakt. Dat voorstel zou volgens de Finse oud-president en Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari zonder meer zijn afgewezen omdat de drie meenden dat Assad binnen een maand zou vallen.

Voorzichtige hoop

Volgens bisschop Abou Khazen “zijn de gewone mensen onder het gezag van de regering optimistischer en zijn zij blij met de laatste ontwikkelingen. Er is iets van een voorzichtige hoop voor de toekomst. Er is meer rust.”
“Dit maakt ons werk om de mensen te bemoedigen mogelijk”. Ook is “er minstens een uur per dag stroom en is er een paar keer per week waterdistributie.”

Steun van de paus

De apostolisch vicaris wijst op het grote belang van de steun van de paus, die geregeld de aandacht vestigt op de burgeroorlog in Syrië. “De bevolking voelt de nabijheid van de paus, niet alleen de christenen, maar ook de moslims. Telkens als iemand van de bisschoppen of priesters naar Rome gaat vragen christenen en moslims ons de paus te bedanken voor zijn aanmoediging voorwaarts te gaan naar een toekomst van vrede en samenleven.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21