fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Sancte Michael, ora pro nobis

KN Redactie 20 januari 2015
image

In het Oude Testament wordt Michaël vooral als leider gezien. De engelen zijn bezorgd voor de eer van God. Michaël staat Daniël bij en wordt gezien als de beschermer van het volk van Israël (p.16). Na de komst van Christus, in de Kerk der eeuwen, hebben vele heiligen zoals paus Gregorius de Grote de H. Michaël als bijzondere beschermer van de Kerk vereerd. Daar staat een schijnbare afwezigheid tegenover van bescherming van christenen en kerken in sommige landen en eeuwen. Siegen verwijst naar de noodzaak dat christenen in lijden en vervolgingen hun meester navolgen, en zo het geloof zullen doen zegevieren (p. 20).

 Talloze schriftteksten spreken over de hemelse liturgie van ontelbare scharen van engelen. De auteur beschrijft de strijd van de H. Michaël met de afgevallen engelen, die Gods majesteit en liefde voor de mensen niet wilden erkennen, om dan aan de hand van het Boek der Openbaring de strijd van de duivelse machten tegen de Kerk op aarde te beschrijven. Tenslotte vermeldt hij de rol van de engelen en Sint-Michaël bij het laatste oordeel (hoofdstuk 25 van Mattheüs).

Vervolgens schildert de auteur de verschijningen van de aartsengel in de geschiedenis: Kolossa, Constantinopel, Rome, de berg Gargano (in het zuiden van Italië) enzovoort. Indrukwekkend is wat de zalige Anna Katharina Emmerich schrijft over de verschrikkelijke strijd van de machten van het kwaad tegen de Kerk, die een voorspelling lijken van wat nu in Europa en elders gebeurt. De H. Michaël gunde haar een blik in deze geestelijke oorlog: de ontrouw van velen en een haast totale blindheid voor de waarden van ons geloof, kortom veel van wat we nu zien gebeuren, een strijd waarin Michaël ons te hulp moet komen (p. 64).

Als het gaat om de liturgie is Siegen teleurgesteld door het verdwijnen in het nieuwe missaal van het gebed tot Sint-Michaël aan het einde van de H. Mis, dat door paus Leo XIII voorgeschreven was op grond van een angstwekkend visioen van de verschrikkelijke strijd van de duivelse machten tegen de Kerk. 

Het eenvoudig geschreven boekje heeft geen wetenschappelijk aspiraties, wil slechts in volgzaamheid aan de H. Schrift en de traditie aanmoedigen tot een grote verering van de engelen en de H. Michaël, in ons tijdperk van gevaren en van aanvallen tegen het geloof en geloofswaarden. 

Johannes Siegen, Der Erzengel Michael. Uitg. Christiana-Verlag, 120 pp., geb., € 8,50, ISBN 978 3 7171 1242 6.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21