De moeder van twee kinderen emigreerde in 2013 naar Saoedi Arabië om als huishoudelijke hulp aan het werk te gaan.
De vrouw is onlangs veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel. De eveneens Srilankaanse man kreeg als straf 100 zweepslagen opgelegd, meldt AsiaNews.
Regering, activisten en religieuze leiders hebben Saoedi Arabië opgeroepen de executie uit te stellen. Die zou op ieder moment kunnen plaatsvinden.
De Srilankaanse boeddhistische Sangha Raad heeft de ambassadeur een brief overhandigd waarin om herziening van het vonnis wordt gevraagd.
“Wij doen een appel op de autoriteiten om alle mogelijke maatregelen te nemen om de doodstraf in te trekken en de vrouw veilig naar Sri Lanka te laten terugkeren. Wij manen u met ernst om zo spoedig mogelijk alles te doen om te verzekeren dat deze arbeidsmigrante recht wordt gedaan. Wij roepen u verder op te garanderen dat Sri Lankaanse arbeidsmigranten alle steun en bescherming genieten om hun mensenrechten te waarborgen.”
Er is weinig bekend over de zaak. Over het algemeen zijn dergelijke zaken moeilijk te bewijzen omdat er vier mannelijke of acht vrouwelijke getuigen voor nodig zijn. Maar omdat zij zelf zou hebben bekend is van die voorwaarde afgeweken.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Saoedi Arabië een Srilankaanse vrouw uitsluitend op basis van een bekentenis ter dood wordt gebracht. In 2013 werd Rizana Nazeek na vijf jaar juridische strijd en talloze internationale appels ter dood gebracht omdat zij de dood van een kind op haar geweten zou hebben. Nazeek trok haar aanvankelijke bekentenis in, en verklaarde daartoe gedwongen te zijn en daarbij niet door een tolk terzijde te zijn gestaan.
Saoedi Arabië is berucht waar het gaat om het uitvoeren van de doodstraf. Het land staat op de derde plaats waar het om de doodstraf gaat. Het aantal executies is dit jaar sterk toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Toen werden jaarlijks rond 90 executies uitgevoerd. Dit jaar waren dat er al meer dan 151.
Volgens sommige bronnen heeft het land de executies opgevoerd om te laten zien dat het de islamitische shariawet nauwgezet toepast.
In de meeste gevallen gaat het om buitenlanders die worden veroordeeld voor niet dodelijke vergrijpen als overspel, afvalligheid, hekserij of magie.
Verschillende Srilankaanse politici hebben het land opgeroepen de veroordeelde te laten gaan. Ook de regering heeft bij Saoedi Arabië aangedrongen op clementie.