fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Schandalige’ foto en artikel bij Radio Vaticana roepen vragen op

KN Redactie 11 juli 2015
image

De website van de Duitse editie publiceerde op 3 juli een artikel over ‘De seksuele moraal van de Kerk in beweging’, samen met een foto die een zoenend lesbisch koppel liet zien. Het koppel draagt armbandjes met het regenboogmotief, het logo van de genderideologie.

Nog steeds online

Menig katholiek blogger ziet het incident als het zoveelste bewijs dat deze seksuele ideologie ook de Kerk is binnengedrongen. Kennelijk vanwege de consternatie is de aanstootgevende foto inmiddels verwijderd, teruggeplaatst en opnieuw verwijderd. Het artikel is op de officiële Vaticaanse website echter steeds online gebleven en is dat nu nog.

‘Journalistiek fout’

Volgens de directeur van de Duitse editie, de jezuïet Bernd Hagenkord, ging het om een “technische fout” omdat het “onmogelijk” zou zijn “het artikel van de foto te scheiden”. Niemand van zijn staf wist er een oplossing voor. “Dat is de reden waarom de foto opnieuw verscheen en weer verdween.” Hij vindt inmiddels wel “dat de foto zijn doel niet heeft gediend” en dat het “journalistiek fout was die te plaatsen”.

‘In beweging’?

Het artikel bij de foto heeft echter nog meer bezorgdheid veroorzaakt dan de foto zelf, schrijft vaticanist Eduard Pentin op zijn blog bij de National Catholic Register. Het artikel vat namelijk de visie samen – zonder tegengeluid – van de moraaltheoloog Martin Lintner, die meent dat de seksuele moraal van de Kerk “in beweging” is en dat die door de theologie en het leergezag “meer en meer in een persoonlijke en holistische dimensie” wordt gezien.

Homoseksuelen

Het theologische denken binnen de Kerk zou bezig zijn afstand te nemen van de natuurwet ten aanzien van bepaalde daden. Zo zouden de gezinssynoden een “opnieuw doordenken” laten zien van de omgang met homoseksuelen. Dit is echter niet in overeenstemming met het onlangs gepubliceerde Instrumentum Laboris voor de komende gezinssynode, dat slechts de huidige leer van de Kerk bevestigt aangaande homoseksualiteit.

‘Schaamteloos’

De Duitse katholieke commentator Mathias von Gersdorff meent dat het artikel van Lintner “opzettelijk de gelovigen desoriënteert”. Het doet het voorkomen alsof het Tweede Vaticaans Concilie alles toestaat en afhankelijk maakt van interpretatie. De “schaamteloze” foto van Radio Vaticana had volgens Von Gersdorff “nooit mogen verschijnen bij een katholieke nieuwsdienst.” De Duitstalige afdeling van Radio Vaticana wordt net als de Duitse editie van de Osservatore Romano deels gefinancierd door de rijke Duitse bisschoppenconferentie.

Geheime bijeenkomst

Pater Bernd Hagenkord verklaart in een reactie op zijn eigen blog bij Radio Vaticana over de “shitstorm” (sic) dat hij de mensen die door de foto geschokt zijn als “ongezond gefixeerd” beschouwt. Deze “klikchristenen” zouden niet kunnen “verdragen dat sommige mensen anders zijn”. Hagenkord was een van de personen die aanwezig waren op de geheime, maar uitgelekte besloten bijeenkomst in mei aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit. Hier probeerde een geselecteerd kerkelijk gezelschap een strategie te ontwikkelen om de gezinssynode tot aanvaarding van het ‘homohuwelijk’ te bewegen. (KN/NCR)