fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Selecte en besloten bijeenkomst overlegt over aanvaarding homoverbintenissen door gezinssynode

KN Redactie 28 mei 2015
image

Het doel was druk te zetten achter “pastorale vernieuwingen” bij de komende bisschoppensynode voor het gezin in oktober. Dat meldt de National Catholic Register, bij monde van vaticanist Edward Pentin.

Zo’n vijftig deelnemers, met inbegrip van bisschoppen, theologen en mediavertegenwoordigers, namen eraan deel op uitnodiging van de voorzitters van de Duitse, Zwitserse en Franse bisschoppenconferentie, kardinaal Reinhard Marx, bischop Markus Büchel en aartsbisschop George Pontier.

Een van de hoofdonderwerpen van deze bijeenkomst achter gesloten deuren was hoe de Kerk beter degenen kan verwelkomen die in stabiele homoseksuele relaties leven. Naar verluidt, verzette “niemand” zich ertegen dat dergelijke verbintenissen als geldig door de Kerk zouden worden erkend.

De deelnemers spraken ook over de noodzaak de leer van de Kerk omtrent de menselijke seksualiteit te “ontwikkelen” en vroegen niet om een theologie van het lichaam, zoals geleerd door Sint Johannes Paulus II, maar om de ontwikkeling van een “theologie van de liefde”.

Een Zwitserse priester besprak het “belang van de menselijke seksuele impuls” terwijl een andere deelnemer over de communie voor hertrouwd gescheidenen sprak met de vraag: “Hoe kunnen wij die onthouden, alsof het een straf zou zijn voor de mensen die mislukt zijn en een nieuwe partner hebben gevonden om een nieuw leven mee te beginnen?”

Marco Ansaldo, een verslaggever van de Italiaanse krant La Repubblica, die op de bijeenkomst aanwezig was, sprak van woorden die “uit de mond van geestelijken revolutionair ” leken te zijn. De Franse bijbelwetenschapster Anne-Marie Pelletier prees de dialoog die plaats vindt tussen theologen en bisschoppen als een “waar teken des tijds”. Volgens La Stampa zei deze winnares van de Ratzinger-prijs dat de Kerk “een dynamiek van wederzijds luisteren” moet binnengaan, waarin het leergezag doorgaat gewetens te leiden, maar dit alleen zou kunnen doen als het “de woorden van de gedoopten echoot”.

De bijeenkomst nam het “risico van het nieuwe, in getrouwheid aan Christus”, stelde zij. La Stampa citeerde ook een deelnemer dat de gezinssynode een “mislukking” zou zijn als die gewoon doorging met te bevestigen wat de Kerk altijd geleerd heeft.

De bijeenkomst achter gesloten deuren is een idee van de Duitse bisschoppenconferentie onder leiding van kardinaal Marx. Dit werd voor het eerst geopperd op de jaarlijkse bijeenkomst van de hoofden van de drie bisschoppenconferenties in januari in Marseille.

Kardinaal Sarah uitte deze week scherpe kritiek op pogingen om de katholieke leer inzake huwelijk en gezin “naar beneden bij te stellen”, zoals veel Duitse en andere westerse bisschoppen nastreven. Hij wees er op dat ook paus Franciscus die lijn inmiddels verlaten heeft.

Lees hier het volledige verslag met analyse van Edward Pentin voor National Catholic Register. (KN/NCR)