fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Siciliaanse bisschop haalt uit naar priesters die zwijgen over maffia

KN Redactie 5 augustus 2015
image

Vooral in kleine dorpen op het eiland komt het soms voor dat priesters leden van de Cosa Nostra steunen of hun misdaden minstens toedekken door te zwijgen, zei bisschop Domenico Mogavero van Mazara del Vallo tegen La Stampa.

‘Niets weten en zien’

“Er zijn priesters, die doen zo, alsof zij niets weten en zien, en roemen mannen die zij eigenschappen toeschrijven die sterk afwijken van de uitkomsten van de strafonderzoeken”, aldus mgr. Mogavero.

Vanwege verzet door de maffia vermoord

Dat onteert volgens de bisschop het offer van die priesters, die vanwege hun verzet door de maffia vermoord werden. “Ook in de Kerk is er zwijgzaamheid en instemming met de maffiosi”, zei hij. 

 ‘Duivels mechanisme’

De criminelen benutten daarbij een “duivels mechanisme” waarbij ze naar buiten toe optreden als eerzame familiemensen, aldus bisschop Mogavero. De maffia is volgens hem nog altijd in grote delen van de Siciliaanse samenleving doorgedrongen en vormt een groot gevaar voor haar.

Guiseppe Puglisi en Luigi Ciotti

Priesters die zich in woord of daad verzetten tegen de georganiseerde misdaad, lopen in Italië gevaar. Paus Franciscus verklaarde in 2013 de door de maffia vermoorde priester Guiseppe Puglisi zalig. De priester Luigi Ciotti, die zich tegen de maffia uitspreekt, wordt al meer dan 25 jaar beveiligd.

‘Paus Franciscus in vizier maffia’

Paus Franciscus heeft de maffia fel veroordeeld. Daarnaast zouden zijn pogingen het bestuur van de Kerk transparanter te maken, hem in het vizier van de maffia hebben gebracht, zei een Italiaanse officier van jusitie eind 2013.

Priesters ‘ware avantgarde’

De Italiaanse bestsellerauteur Roberto Saviano (33) zei dat katholieke priesters in de strijd tegen de maffia “in de eerste rang” staan en de “ware avantgarde” vormen. Saviano ontving doodsbedreigingen vanwege zijn boek Gomorra, over de Napolitaanse maffia. Sindsdien leeft hij op geheime plaatsen onder bewaking.

Lees hier meer over Don Guiseppe Puglisi en hier meer over Don Luigi Ciotti.