fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Site Duitse bisschoppen censureert woorden kardinaal Müller

KN Redactie 19 oktober 2015
image

Eerder was dat al gedaan door het Duitse katholieke persbureau KNA dat onder verantwoordelijkheid van de bisschoppen valt.

Uitzonderlijke gevallen

KNA meldde op basis van een bericht in Focus dat zelfs de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer het ontvangen van de communie voor hertrouwd gescheiden katholieken niet uitsluit. Het zou daarbij gaan “uitzonderlijke individuele gevallen”, aldus Müller, die zich volgens KNA daarvoor beriep op “een document van paus Johannes Paulus II”.

Voorwaarden verzwegen

Volgens de katholieke website Kath.net verzuimde KNA daarbij echter niet alleen aan te geven dat het om het document Familiaris Consortio gaat, maar ook welke voorwaarden Müller uitdrukkelijk noemde. Toelating tot de communie is volgens de postsynodale exhortatie uit 1981 alleen toegestaan indien sprake is van berouw en indien het paar zich onthoudt van seksuele handelingen. Het document volgde op een eerdere synode over het gezin en verwoordt op heldere wijze de Leer omtrent huwelijk en gezin die door een aantal synodevaders achterhaald zou zijn.

‘Niet uitgesloten’

Katholisch.de paste het oorspronkelijke bericht later aan, maar opnieuw met weglating van de uitdrukkelijke voorwaarden. Onder de kop dat volgens kardinaal Müller communie voor hertrouwde gescheidenen “niet uitgesloten is” meldt het aangepaste bericht dat paus Johannes Paulus II het communieverbod met Familiaris Consortio bevestigde.

Suggestief

“Tegelijkertijd roept hij de bisschoppen en priesters op de concrete situatie van de betrokkenen in ogenschouw te nemen. ‘Het maakt een verschil of iemand, ondanks oprechte inspanning geleverd om het vorige huwelijk te redden, volledig ten onrechte verlaten is, of dat iemand een kerkelijk geldig huwelijk door onze eigen zware schuld heeft vernietigd’, schrijft hij daarin. De kerk wordt opgeroepen om alle mensen aan te nemen en kan dus ‘niet degenen die een nieuwe verbintenis zijn aangegaan aan zichzelf overlaten.’” Dat beide partners in principe verplicht zijn uiteen te gaan wordt evenmin vermeldt.

Fel verzet

Een groot deel van de Duitse bisschoppen is fervent voorstander van het loslaten van het communieverbod, hetgeen op fel verzet stuit van een groot aantal kardinalen en bisschoppen, onder wie kardinaal Gerhard Müller.