fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Situatie Oost-Oekraïne is catastrofaal’

KN Redactie 6 januari 2015
image

Dat zegt bisschop Stanislav Szyrokoradiuk van Kharkiv-Zaporizha in een interview met de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.
Zijn bisdom beslaat vrijwel geheel Oost-Oekraïne, waarvan een groot gedeelte niet meer in handen is van de regering in Kiev.

Honger
“De situatie in de oorlogsgebieden is catastrofaal. Er is honger. In Luhansk en Donetsk zijn er al meer dan tachtig mensen aan gestorven”, aldus de bisschop. Als directeur van Caritas Oekraïne heeft de bisschop een goed beeld van de situatie.

Politieke steun nodig
Hij is blij met de materiële hulp vanuit het Westen in de vorm van hulpgoederen en medicijnen. “Wij hebben deze hulp, deze christelijke solidariteit nodig, maar ook politieke steun”, aldus mgr. Szyrokoradiuk. Zijn bisdom telt rond 60.000 katholieken.

Groeiend aantal vluchtelingen
Hij maakt zich zorgen om het toenemend aantal vluchtelingen vanuit het oorlogsgebied. In Kharkiv zijn het er inmiddels meer dan 20.000.
“Wij doen wat wij kunnen. Een paar weken geleden konden we 300 paar schoenen geven aan kinderen.”
De invloed van de bisschop is beperkt. Voor zover hij weet bereiken hulpgoederen die zijn bestemd voor mensen in het separatistengebied niet de mensen die in nood verkeren.

Oorlog voelbaar
Ook in West-Oekraïne worden de gevolgen van de oorlog steeds meer gevoeld. Het aantal graven voor gesneuvelde militairen neemt gestaag toe, aldus bisschop Vitaliy Skomarovsky van Lutsk.
Het bisdom probeert hun families en de gezinnen waarvan de mannen naar het front zijn te helpen.

Eigen initiatief
“Wij merken dat de financiële reserves voor de oorlog gebruikt worden. Veel dingen op sociaal terrein zijn gestopt. Mensen doen nu echter meer op eigen initiatief. De onderlinge solidariteit groeit.”
Zo wordt warme kleding ingezameld voor de mannen aan het front, die slecht zijn uitgerust en zich in de steek gelaten voelen.