fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Slachtoffers gijzeling Joodse supermarkt begraven

KN Redactie 13 januari 2015
image

Aan de begrafenis namen president Reuven Rivlin, premier Benjamin Netanjahu, oppositieleider Isaac Herzog en talrijke andere prominenten deel. Op de begraafplaats Har Hamenuchot waren zo’n 2000 mensen verzameld.

 

‘Het land huilt mee
“Dit is niet de manier waarop jullie naar huis hadden moeten komen”, zei president Rivlin in zijn toespraak. “Ik sta hier voor jullie met een gebroken hart, geschokt en gepijnigd, en het hele land huilt met mij mee.” Netanjahu zei de “pijn van het verlies” te kennen.
Het Joodse volk staat rond de achtergeblevenen “op de dag dat er vier nieuwe graven in Jeruzalems aarde gegraven moeten worden”.

Aanslag
De nabestaanden van de slachtoffers wilden dat zij in Jeruzalem begraven zouden worden. De vier mannen waren tijdens de gijzelingsactie door de Franse jihadist Amedy Coulibaly in een Joodse supermarkt vermoord. Het drama vond plaats twee dagen na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. De actie was gecoördineerd met de twee aanslagplegers die eveneens iemand gegijzeld hielden.

Poging te beschermen
Onder de vier dodelijke slachtoffers van Coulibaly was de 22-jarige medewerker Johan Cohen. Hij stierf toen hij probeerde een driejarig kind tegen de aanvaller te beschermen. De overige slachtoffers waren Joav Hattab (21), Philippe Braham (45) en Francois-Michel Saada (64).
Intussen heeft de Franse regering 4700 extra politiemensen ingezet voor de bescherming van Joodse instellingen.
Terwijl de redactieleden van Charlie Hebdo werden vermoord om wat zij hadden gedaan, werden de vier mannen gegijzeld en vermoord om het feit dat zij Jood waren.