fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Slechts een Europa, sterk en zonder schaamte voor zijn religieuze identiteit kan zich verzetten tegen fanatici’

KN Redactie 25 november 2015
image

Dat zei de metropoliet vorige week in een toespraak over de geestelijke strijd tegen terrorisme tot het Russische parlement, meldt de website van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Multiculturalisme

“Multiculturalisme, zo populair in Europa, dat niet alleen de gelijkheid van alle religies veronderstelt, maar ook hun afwezigheid in de publieke ruimte, heeft zichzelf volledig uitgeput en gediskwalificeerd. Ideologisch heeft Europa niets om tegenover de terroristen te zetten. Het is slechts een Europa, sterk en zonder zich te schamen voor zijn wortels en religieuze identiteit dat in staat zal zijn zich te verzetten tegen fanatici, die zo zeker zijn van hun eigen gelijk dat ze hun eigen levens niet sparen om die van anderen te verwoesten”, zei Hilarion tegen de Russische parlementariërs.

Geestelijke strijd

“Oorlog tegen terrorisme is een oorlog op het geestelijk vlak. De belangrijkste frontlinie gaat door de zielen van mensen”, zei Hilarion. Hij vindt dat in de eerste plaats gestreden moet worden voor de zielen en harten van de mensen.

Internationale gemeenschap

Volgens de metropoliet, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse betrekkingen van de Russisch-orthodoxe Kerk, moet “heel de internationale gemeenschap zich verenigen in de strijd tegen het terrorisme”.

‘Bruine pest’

Hij wees erop dat “burgers van de Sovjet-Unie, Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk zij aan zij” vochten tegen het naziregime van Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog.

De “serieuze en diepgaande tegenstrijdigheden tussen de landen van de anti-Hitler coalitie” werden aan de kant gezet “toen het nodig was om de bruine pest te verslaan”, zei Hilarion. “De tijd is gekomen om ons te verenigen tegen de nieuwe plaag, om samen op te trekken en te winnen.”

IS zijn ‘satanisten’

De strijd tegen terrorisme “is niet een oorlog van de ene religie tegen de andere”, zei de metropoliet.

“Degenen die deze oorlog hebben ontketend verdienen het niet om gelovigen te worden genoemd. Ze zijn satanisten die de wil van de duivel volbrengen, die mensen verdriet, dood en verderf brengen”, zei Hilarion verwijzend naar terreurgroep Islamitische Staat.

“De enige manier om met hen om te gaan is door ze systematisch en doelmatig te vernietigen, op te sporen waar ze zich ook verstoppen en individueel en collectief uit te schakelen, want ieder van hen is een dreiging voor tientallen, honderden of duizenden levens.” 


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21