fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Son of Saul

KN Redactie 19 november 2015
image

Son of Saul gaat over het tot op heden relatief onbekende 'concept' binnen vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, het Sonderkommando. Sterke Joodse mannen werden gedwongen om het meest inhumane en ondenkbare werk te doen: hun medegevangenen naar de gaskamers brengen, de deuren sluiten en even laten de lijken wegslepen. Na drie maanden werken, werden ze zelf ook vergast. Ze wisten te veel.

Opstand

Saul Ausländer is een van hen. In de film wordt hij twee dagen gevolgd. Daarin bereiden zijn 'collega's' een opstand voor, maar Saul probeert onder de onmenselijke omstandigheden op zijn eigen manier menselijk te blijven.

Begraven

Tijdens het opruimen van de lichamen valt hem een jongen op. Is het zijn zoon? Het zou kunnen, maar misschien ook niet. Saul besluit het lichaam te redden van de verbrandingsoven. Hij gaat op zoek naar een rabbijn om de jongen naar Joodse traditie te begraven.

Dicht op de huid

Nemes kiest ervoor om Saul dicht op de huid te filmen in lange shots en binnen een nauw, vierkant kader. "Als kijker ben je gelimiteerd, net zoals Saul dat in het kamp is", aldus de regisseur in een interview.

Diepste hel

Alles wat om Saul heen gebeurt – de mensen in doodsnood, het stapelen van de lichamen, de agressie van de kampcommandanten – is enkel out-of-focus te zien. Minder expliciet dus, maar daarmee niet minder intens. De beelden zijn chaotisch, rauw en primitief; passend bij de diepste hel van Auschwitz.

Levende doden

Saul ziet zichzelf en zijn kampgenoten als levende doden. Om niet ten onder te gaan, klampt hij zich vast aan zijn persoonlijke, waarschijnlijk kansloze missie vol hoop en menselijkheid.

Onaangenaam

'Een reconstructie van de hel', zo wordt Son of Saul genoemd, evenals 'de film die nog gemaakt moest worden'. Son of Saul biedt een ronduit onaangename kijkervaring (ga er absoluut niet met kinderen naar toe!) maar vertelt tegelijkertijd een verhaal waar niet omheen gekeken mag worden. 

Film: Son of Saul (2015), Hongarije, 107 min. Regie: Lásló Nemes, met o.a. Géza Röhrig.

KN Kijkwijzer
Vanaf 16 jaar / geweld / angst / discriminatie / grof taalgebruik