fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Southpaw

KN Redactie 7 oktober 2015
image

Omdat Southpaw uiteindelijk gaat over het overwinnen van tegenslagen en bovenal omdat de grote held van de film, bokser Billy ‘The Great’ Hope, op een prachtige en oprechte manier voor het welzijn van zijn tienjarige dochter Leila vecht – letterlijk en figuurlijk! – nadat zijn vrouw (en dus de moeder van Leila) op een vreselijke manier is overleden.

Gevierd en ongeslagen

Bij aanvang van Southpaw lacht het leven Billy nog aan alle kanten toe. Een gevierd en ongeslagen bokser, zijn toegewijde vrouw Maureen met wie hij al sinds zijn twaalfde samen is, een intelligente dochter, een gevulde bankrekening en een paleis als huis. Na ieder gevecht telt Leila liefdevol zijn verwondingen en Maureen weet hem er nagenoeg van te overtuigen te stoppen met boksen, om meer tijd met zijn gezin door te brengen. “Wij drieën zijn het enige dat telt”, zo houdt ze haar man voor.

Alles kwijt

Kort daarna is het de rivaliserende bokswereld die Billy op dramatische wijze alles afneemt, op de eerste plaats zijn vrouw. Vervolgens ontfermt jeugdzorg zich over Leila en laat zijn manager hem in de steek omdat hij een grote wedstrijd verprutst en contractbreuk pleegt.

Gevecht tegen zichzelf

Wat volgt, is een vrij klassiek en voorspelbaar verhaal over een sportheld die van zijn voetstuk valt, door het stof gaat, de zelfconfrontatie aangaat en vervolgens weer met niks moet beginnen. “God heeft vast het plan om mij iets te leren, maar wat is het toch?”, verzucht Billy. Hij vecht in de ring voor zijn eer en (financiële) toekomst en in de rechtbank voor hereniging met zijn dochter. Bovenal vecht hij tegen zichzelf, zijn meest uitdagende tegenstander ooit.

Indrukwekkende beelden

De camera zit de acteurs in Southpaw letterlijk op de huid en dit levert indrukwekkende beelden op. Het spel is ook prima. Grote verrassingen levert Southpaw echter niet op en bij veel weerstand tegen bloeddorstige knokpartijen is de film geen aanrader. Desalniettemin: het verhaal is inspirerend, de motieven van Billy deugen en de band tussen vader en dochter ontroert. 

Film: Southpaw (2015), Verenigde Staten, 123 min. Regie: Antoine Fuqua, met o.a. Jake Gyllenhaal, 50 Cent en Forest Whitaker.

KN Kijkwijzer
Vanaf 16 jaar / geweld / grof taalgebruik / angst / drugs- en/of alcoholgebruik


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21