fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Srilankanen lopen uit voor ‘volkspaus’

KN Redactie 13 januari 2015
image

Ook de media zijn vol lof over de kerkleider die het eiland een driedaags bezoek brengt.

Enthousiaste menigte
Na een uitgebreide welkomstceremonie op het vliegveld van Colombo liep de stoet met de paus op weg naar de binnenstad vertraging op door de mensenmassa. Eerste schattingen spreken van meer dan 300.000 mensen, afkomstig uit alle etnische en religieuze groeperingen. Volgens sommige bronnen scandeerde de menigte onder meer “de volkspaus is hier”.
Foto’s van onlinekrant The Nation laten een door enthousiaste mensen omzoomde route zien.

Helingsproces begonnen
Volgens Ceylon Today vormt de aankomst van paus Franciscus het begin van de heling van het door conflicten en sociale problemen geteisterde land. “Het helingsproces voor Sri Lanka is begonnen”, kopt de krant. Die verwees naar de nog altijd open wonden die de bloedige burgeroorlog (1983-2009) heeft aangericht. Met de onverwachte verkiezingsnederlaag van president Rajapaksa vorige week is een nieuwe president aangetreden die zich tot taak heeft gesteld de bevolkiningsgroepen te verzoenen.

Littekens
“Het is een voortgaande tragedie in onze wereld dat zovele gemeenschappen met zichzelf in oorlog zijn”, zei de paus in zijn aankomstwoord. “Het onvermogen om verschillen en onenigheden te verzoenen leidt tot etnische en religieuze spanningen, vaak gepaard gaand met geweldsuitbarstingen. Sri Lanka kende jarenlang de verschrikkingen van burgeroorlog en probeert nu vrede te consolideren en de littekens van die jaren te genezen”, aldus Franciscus.

Waarheidscommissie
Kennelijk inspelend op de oproep een Waarheidscommissie in te stellen zei de paus: “Het is niet eenvoudig om de bittere erfenis van onrecht, vijandigheden en wantrouwen te overwinnen die het conflict heeft veroorzaakt. (…) Het proces van heling moet ook het de zoektocht naar de waarheid bevatten, niet om oude wonden open te rijten, maar als een noodzakelijk middel om gerechtigheid, heling en eenheid te bevorderen.”

Paus ‘uitgeput’
Volgens het officiële programma zou de paus een ontmoeting hebben met de Srilankaanse bisschoppen. In plaats daarvan reed hij rechtstreeks naar de nuntiatuur. Volgens sommige bronnen was het programma in de soep gelopen vanwege de onverwachte drukte langs de weg. Maar volgens berichten in de Srilankaanse media had de paus van de ontmoeting afgezien omdat hij “uitgeput” was. Op de videobeelden van de ontvangst ziet Franciscus er inderdaad vermoeid uit. Mogelijk heeft de vochtige hitte na de lange en vermoeiende vliegreis de paus parten gespeeld.