fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Steun van Juncker en CDA voor speciale EU-vertegenwoordiger religieuze vrijheid

KN Redactie 29 januari 2016
image

Figel’, voorzitter van de Christen Democratische Beweging in Slowakije, besprak zijn voorstel dinsdag met Juncker, nadat hij het vorig jaar al had voorgesteld op een bijeenkomst van de Europese Volkspartij.

Midden-Oosten

Volgens Figeľ is zijn voorstel voor een speciale EU-vertegenwoordiger voor religieuze vrijheid in de wereld vooral een reactie op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, en in andere delen van de wereld waar godsdienstvrijheid afneemt en verwordt tot vervolgingsdoel.

Voorzitter Europees Parlement

Juncker heeft Figel’ beloofd het voorstel te zullen bespreken met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, meldt de Slowaakse site aktuality.sk.

CDA-delegatie EP

De CDA-delegatie in het Europees Parlement (EP) laat aan Katholiek Nieuwsblad weten het voorstel van Figel’ toe te juichen, omdat de EU nu te weinig doet “om de specifieke dreiging van geweld tegen religieuze minderheden tegen te gaan.”

Volgens delegatieleidster van het CDA in het EP, Esther de Lange, gaat het “niet goed met de vrijheid van religie in de wereld”.

‘Vóór het einde van 2016’

“We zien een toename van christenvervolging in Afrika en religieus extremisme in het Midden-Oosten. Christelijke minderheden worden verdreven uit gebieden waar ze al duizenden jaren leefden. Onlangs werd bekend dat IS het 1400-jaar oude Sint-Eliaklooster nabij Mosoel in Noord-Irak met de grond gelijk heeft gemaakt. De EU doet op dit moment te weinig om de specifieke dreiging van geweld tegen religieuze minderheden tegen te gaan. De Europese dienst voor buitenlandse zaken zou daarom moeten beschikken over een speciale vertegenwoordiger die zich inzet voor de borging van vrijheid van religie buiten Europa. Momenteel beschikt Europa alleen over een speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten. Een belangrijke functie maar te weinig gericht op het specifieke probleem van geweld en dreiging waar honderdduizenden gelovigen over heel de wereld mee te maken hebben. Het Europese buitenlandse beleid moet een impuls krijgen op dit gebied. Daarom is een speciale vertegenwoordiger vóór het einde van 2016 nodig”, aldus De Lange.

Federica Mogherini

Mocht er een speciale EU-vertegenwoordiger voor religieuze vrijheid in de wereld in komen, dan zal deze functie onder de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid vallen. Momenteel is dat de Italiaanse Federica Mogherini.

Speciale vertegenwoordigers van de EU zijn diplomaten van de EU die belast zijn met specifieke taken buiten de unie.