fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Stil exorcisme over Mexico

KN Redactie 16 juni 2015
image

Dat meldt CNA.
Het veelvuldige geweld, de macht van de drugskartels en de hoge abortuscijfers vormden directe aanleiding om een speciale duiveluitdrijvingsritus uit te voeren, bekend als het groot exorcisme.

Gesloten deuren
De rite werd uitgevoerd door kardinaal Juan Sandoval Iniguez, emeritus-aartsbisschop van Guadalajara. Hij werd daarbij geassisteerd door aartsbisschop Jesus Carlos Cabrero van San Luis Potosí, de Spaanse exorcist pater José Antonio Fortea en een kleine groep priesters en gelovigen.
Het exorcisme vond op 20 mei plaats achter gesloten deuren. Er was tevoren geen ruchtbaarheid aan gegeven om eventuele misverstanden of onrust te voorkomen, aldus aartsbisschop Cabrero.

Duistere machten
CNA legde aan pater Fortea de vraag voor hoe het kan dat een land zodanig in de greep van Satan komt dat er een groot-exorcisme nodig is. “Wanneer zonde meer en meer toeneemt in een land wordt het voor de demonen makkelijker om mensen te verleiden”, aldus de exorcist en demonoloog.
“Hoe meer hekserij en satanisme voorkomen in een land, des te meer buitengewone manifestaties zich van die duistere machten voordoen.”

Uniek in de geschiedenis
Het was voor het eerst dat in Mexico een groot-exorcisme wordt uitgevoerd over het hele land. Het is ook elders in de wereld nooit eerder voorgekomen. Alleen is bekend dat Sint Franciscus het in stilte uitvoerde op de stad Arezzo.”

Resultaten
De Spanjaard waarschuwde dat er geen plotselinge resultaten van verwacht mogen worden. “Het zou een grote vergissing zijn om te denken dat door het uitvoeren van een volledig exorcisme van een land alles vanzelf beter wordt”, aldus de priester. Maar “als wij met de kracht die wij van Christus ontvangen hebben de demonen uit een land kunnen verdrijven, dan zal dat zeker positieve uitwerkingen hebben omdat wij een groot aantal verleiders doen vluchten, ook als is dit exorcisme gedeeltelijk.”

Herhalen
Omdat met een enkele plechtigheid niet alle demonen in een keer verdreven kunnen worden stelt hij voor die jaarlijks te doen. “Maar het moet in geloof worden gedaan. Je ziet niks, je hoort niks, er zijn geen bovennatuurlijke verschijnselen.”
Als de rite wordt herhaald “maakt het een einde aan de manifestaties van woede van de duivel. Zonder enige twijfel haten de demonen het wanneer zij uitgedreven worden of gebonden door de macht van Christus.”