fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Stratenmaker ontdekt restanten eeuwenoud klooster in Groningse Rottum

KN Redactie 8 juni 2015
image

Het gaat om een deel van de vloer van de voormalige kloosterkerk waarvan de stenen bijna nog allemaal heel zijn, meldt RTV Noord. Het klooster is vlak na de Middeleeuwen door de Geuzen in brand gestoken.

De stratenmaker ontdekte de eeuwenoude vloer toevallig toen hij een klinkerpad naar de kerk aan het leggen was.

“Ik was hier aan het graven, en opeens zag ik een laagje met puin. Harmen, een archeoloog uit Rottum die erbij stond, zag het ook. Toen gingen we het samen even schoonmaken, rustig alle zand eraf scheppen, en toen kwamen we deze vloer tegen”, aldus Boelema tegen RTV Noord.

De stratenmaker was in tegenstelling tot de archeoloog niet meteen enthousiast: ‘Het is bestrating, dat zie ik elke dag, maar Harmen zei dat het wel eens de vloer kan zijn van het voormalige klooster”.

Een archeoloog van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft vastgesteld dat het werkelijk om een deel van de oude kloostervloer gaat.

Volgens de archeoloog zijn in Nederland heel weinig kloosters over. “Het enige wat we over hebben zit in de grond. En het is hartstikke leuk dat van die ondergrondse restanten plotseling iets tevoorschijn komt.”

Volgens Boelema wordt de vloer niet verder afgegraven, omdat de stenen dan aangetast worden door het weer.