fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Suffragette

KN Redactie 21 december 2015
image

De naam is afgeleid van het Engelse woord ‘suffrage’, dat stemrecht betekent. Aanvankelijk spraken vrouwen – zowel uit de gegoede klasse als fabrieksarbeidsters – zich op een vredelievende manier uit voor gelijke rechten en met name ook voor stemrecht.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Dit had geen effect. Vrouwen werden gezien als inferieur aan de man, “niet stabiel en evenwichtig” en daarmee incapabel tot een stem in het politieke debat of zelfstandige zorg voor de kinderen. Emmeline Pankhurst, aanvoerster van de Suffragettes (een kleine bijrol van Meryl Streep), roept op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. “Met daden, dus niet met woorden, krijgen wij stemrecht.”

Kartrekker

Binnen de strijd die volgt, wordt in Suffragette één fictief personage gevolgd, gebaseerd op verschillende ‘echte’ Suffragettes. Dit is de jonge Maud Watts. Ze werkt al vanaf haar zevende in een wasserette. Ze maakt lange dagen, is ziek van de chemicaliën en wordt onderbetaald. Aanvankelijk houdt ze zich verre van het feminisme. Haar werk en het zijn van een toegewijde echtgenote en moeder houden haar voldoende bezig. Totdat ze in een gewelddadige betoging belandt en bijna ongeloofwaardig snel een van de kartrekkers van de beweging wordt.

Liever een rebel

Met alle gevolgen van dien. Ze wordt gearresteerd, gemarteld, ze raakt haar baan kwijt, haar man zet haar het huis uit en ze mag haar zoontje niet meer zien. Het maakt haar enkel strijdbaarder. Ze moet kiezen: vechten voor haar idealen of berusten haar lot. “Als de wet zegt dat ik mijn zoon niet mag zien, vecht ik ervoor om de wet te veranderen”, aldus Watts. Ze is liever een rebel dan een slaaf.

Indrukwekkend

Suffragette is een portret van één heldin, die strijdt voor een wereldwijd belangwekkende zaak. Voor het verhaal een goede keuze, maar het lijden van velen blijft onderbelicht. Indrukwekkend zijn de cijfers aan het einde van de film: in 1918 krijgen vrouwen boven de dertig kiesrecht, in 1925 krijgen ze zeggenschap over hun kinderen en in 1935 volgt algemeen kiesrecht. In bijvoorbeeld Zwitserland is dit pas in 1971 aan de orde en in Saoedi-Arabië wordt er anno 2015 nog altijd voor gestreden. Indrukwekkend. 

Film: Suffragette (2015), Groot-Brittannië, 106 min. Regie: Sarah Gavron, met o.a. Carey Mulligan en Helena Bonham Carter.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / geweld / angst / grof taalgebruik / discriminatie