fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Syrië is van vitale betekenis

KN Redactie 1 oktober 2015
image

Europa is medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten en de enorme humanitaire crisis, blijkt uit recente verklaringen van de Finse oud-president Martti Ahtisaari. Tegenover The Guardian zei de oud-Nobelprijswinnaar in 2012 betrokken te zijn geweest bij geheime onderhandelingen over Syrië. Rusland had daarbij voorgesteld president Assad te laten vallen in ruil voor vredesonderhandelingen met de oppositie en het staken van buitenlandse inmenging.

Russische plannen

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk waren er echter zo van overtuigd dat Assad snel zou vallen dat ze de Russische plannen afwezen. Zelfs na het debacle in Irak geloofden die er nog heilig in dat met het verdwijnen van een boze dictator alles vanzelf goed komt. En nog steeds, terwijl miljoenen op de vlucht dreigen te slaan voor IS, weigert men Assad als gesprekspartner. Liever gaan de VS toch weer lokale oppositiegroepen steunen, meldt de Washington Post, terwijl bekend is dat die hun wapens en kennis doorverkopen aan IS.

Internationale politiek

De vluchtelingenstroom stopt alleen als de strijd, de wapenhandel en de financiering van de terreur worden gestaakt, zegt pater Paul Karam, directeur van de katholieke hulporganisatie Caritas Libanon. In een interview met AsiaNews spuugt hij zijn gal over de internationale politiek. “Wij hebben het resultaat gezien van de oorlog in Irak, in Libië, in Egypte en Tunesië. Ik begrijp niet waarom het niet tot de internationale gemeenschap doordringt dat het niet genoeg is zich van Assad te ontdoen zodat het in Syrië weer goed komt. Wie moet er na Assad komen?” 

Noodzaak van onderhandelen

Na de val van Assad zal volgens hem IS de macht grijpen. “Die zovele christenen en moslims heeft vermoord en de exodus uit Mosul en de Vlakte van Ninivé op het geweten heeft. Is dat de oplossing?” Het is noodzakelijk onderhandelingen te beginnen met Bashar al-Assad en een dialoog aan te gaan om deze oorlog te beëindigen en een gepaste vrede te vinden”, aldus pater Karam. Alleen dan kan iedereen op termijn naar huis terugkeren en de draad weer oppakken.

Van vitale betekenis

Het is duidelijk dat Syrië voor Rusland van vitale betekenis is, zoals de Golfregio dat is voor de Amerikanen. Waar de Russen bereid zijn de schurk Assad te steunen – die ze eerst wilden offeren – laat het Westen zich nog steeds strikken voor de machtsspelletjes van Qatar en Saoedi-Arabië, die in eerste instantie de regio in de fik hebben gezet en nu zelfs geen poot uitsteken voor hun ontheemde geloofsgenoten. Als Europa een miljoen vluchtelingen opnemen is dan geen oplossing, maar een schaamlapje.