fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Syrië: vermoedelijke jihadisten ontvoeren priester

KN Redactie 23 mei 2015
image

Volgens sommige lokale bronnen vond de ontvoering waarschijnlijk op maandag plaats, terwijl andere bronnen het op donderdag houden. Het nieuws van de ontvoering werd vrijdag bevestigd door het Syrisch-katholieke aartsbisdom Homs.

Gebed
Het aartsbisdom riep op tot gebed opdat pater jezuïet Jacques Murad vrijgelaten zou worden en naar zijn klooster kan terugkeren voor zijn leven van gebed en dienstbaarheid aan zijn medebroeders en alle Syriërs. Volgens sommige bronnen werd ook een medewerker van Murad, diaken Boutros Hanna, ontvoerd, maar dit is door het aartsbisdom Homs niet bevestigd.

Gewapende mannen
Volgens voorlopige verslagen arriveerden twee gewapende mannen op motorfietsen bij het klooster van Mar Elian in Qaryatayn, zestig kilometer ten zuidoosten van Homs. Ze dwongen pater Murad, prior van het klooster, om in zijn auto te stappen en naar een onbekende bestemming te rijden. De JRS zegt dat vier gewapende mannen pater Murads auto aanhielden terwijl hij met een medewerker onderweg was.

‘Zonder twijfel’ jihadisten
Door Fides geraadpleegde bronnen ter plaatse speculeren dat er salafistische groepen uit de regio achter de ontvoering zitten, die zich gesterkt zouden voelen door de recente successen van de jihadisten van het al-Nusra front en Islamitische Staat. Volgens de JRS behoren de ontvoerders “zonder twijfel” tot een jihadistische groep.

Vluchtelingen uit Palmyra
Pater Murad was naast prior ook pastor van de Syrisch-katholieke gemeenschap in Qaryatayn. In zijn klooster werden honderden vluchtelingen, ook moslims, opgevangen, onder wie meer dan honderd kinderen onder de tien jaar. In de afgelopen dagen werden er veel vluchtelingen verwelkomd uit de door IS veroverde stad Palmyra.

Bemiddelaar
In de afgelopen jaren werd Qaryatayn herhaaldelijk veroverd door anti-Assad milities en gebombardeerd met het Syrische leger. Pater Murad was samen met een soennitische advocaat bemiddelaar. Zij zorgden ervoor dat het stadscentrum met zijn 35.000 inwoners lange periodes van gevechten bespaard bleven.

Paolo Dall’Oglio
Het klooster in Qaryatayn is een tak van Deir Mar Musa al-Habashi. Dat eeuwenoude klooster was de thuisbasis van de Italiaanse jezuïet en vredesactivist Paolo Dall’Oglio, die in 2013 werd ontvoerd in Raqqa, in het gebied van Islamitische Staat.

‘Extreem bezorgd’
Pater Nawras Sammour van de JRS zei na “nog altijd geen nieuws” van Murad te hebben. Toen hij hem twee maanden geleden voor het laatst persoonlijk ontmoette, was Murad “extreem bezorgd over de aanwezigheid van de fundamentalisten in Qaryatayn”, aldus Sammour.

‘Bij zijn mensen blijven’
Desondanks wilde hij de katholieken en de vluchtelingen onder zijn hoede niet verlaten. In het verleden onderhandelde pater Murad zelfs met het al-Nusra front over de vrijlating van gijzelaars. Sammour: “Toen ik hem vroeg of hij van plan was te vertrekken, zei hij me dat hij dat alleen zou doen als hij gedwongen zou worden; anders zou hij bij zijn mensen blijven.”

Frans van der Lugt
Pater Sammour herinnerde tegenover Kerk in Nood niet alleen aan de nog altijd niet opgehelderde ontvoeringen van pater Dall’Oglio en de aartsbisschoppen Yohanna Ibrahim en Boulos Yazigi. Hij haalde ook de moorden aan op de paters François Mourad, in 2013, en Frans van der Lugt, die in april 2014 in Homs werd doodgeschoten.