fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Syrische bisschop: internationale gemeenschap moet vredesgesprekken starten

KN Redactie 1 januari 2016
image

Volgens hem is er geen militaire oplossing voor het conflict in zijn land, enkel een politieke.

Syrische vluchtelingen

In zijn nieuwjaarsboodschap loofde mgr. Audo de buitenlandse staten voor het “in waardigheid en respect” opnemen van Syrische vluchtelingen. Het doel moet echter zijn een Syrië te scheppen “waarnaar zij op een dag kunnen terugkeren”.

Oorlog en vrede

De bisschop keerde zich tegen het bewapenen van tegenstanders van de regering-Assad. De internationale gemeenschap mag volgens hem geen milities steunen “onder de dekmantel van het bewapenen van de gematigde oppositie”.

Oorlog en vrede in Syrië liggen volgens de bisschop in handen van de grootmachten.

Vredesgesprekken

De internationale gemeenschap moet vredesgesprekken beginnen met alle partijen “zonder voorwaarden”, en de opbouw begeleiden van een regering van nationale eenheid. Vrede kan volgens mgr. Audo “slechts van binnen de regio komen en niet van buiten afgedwongen worden”.

In een recent interview met Katholiek Nieuwsblad zei mgr. Audo dat het Westen “tot nu toe” geen vrede wil in Syrië.

Vervolging christenen

Het hoofd van de Syrisch-katholieke Kerk, patriarch Younan, riep in The National Catholic Register westerse landen op “op te staan voor onze levens”. Zij zouden religieuze leiders en regeringen in het Midden-Oosten moeten vertellen dat zij “alle burgers, minderheden inbegrepen”, volledige burgerrechten moeten geven.

Hij riep paus Franciscus op om in het Vaticaan een bijeenkomst te beleggen met toonaangevende diplomaten om de vervolging van christenen aan te pakken.

Lees hier het hele interview dat KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo had met mgr. Antoine Audo.