fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

The Program

KN Redactie 3 december 2015
image

‘Biopic’ The Program vertelt in vogelvlucht over eerste fietsjaren van de Amerikaan, zijn verloren wedstrijden in Europa, zijn gewonnen strijd tegen teelbalkanker en zijn bezoeken aan de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari. “Na mijn ziekte wil ik nooit meer zo dicht bij verliezen komen”, zo stelt Armstrong.

Schokkend

Wat volgt, is een meer gedetailleerde weergave van de uitvoering van het geraffineerde dopingprogramma dat hij samen met Ferrari voor zijn ploeg ontwikkelde. Hoewel bekend is het schokkend om te zien hoe zijn emotionele volzinnen keiharde leugens blijken, hoe hij verdeelt, heerst en dreigt in het wielerpeloton (“Ik heb het geld en de macht om je te vernietigen”) en hoe datzelfde peloton evenals de internationale wielerunie toeziet en zwijgt. Ronduit eng wordt het wanneer hij voor de spiegel zijn leugens repeteert. De ijzingwekkende blik van een sterke Ben Foster in de rol van Armstrong draagt hier zeker aan bij.

Gewetensnood

Armstrong is niet de enige hoofdrolspeler van The Program. Belangrijke rollen zijn weggelegd voor journalist David Walsh, die al sinds de eerste Tourzege van Armstrong in 1999 wantrouwend tegenover zijn prestaties staat en Floyd Landis, voormalig ploeggenoot en meesterknecht van Armstrong. Hij is gelovig, komt mede hierdoor in gewetensnood en getuigt uiteindelijk tegen de ooit zevenvoudig Tourwinnaar.

‘Misdaad van de eeuw’

Regisseur Stephen Frears (Dangerous Liaisons, The Queen, Philomena) noemt het bedrog van Armstrong in een interview ‘de misdaad van de eeuw’ en zet hem neer als de zwaarste crimineel. De enige verzachtende omstandigheid is misschien de inzet voor zijn stichting LiveStrong, waarmee hij tientallen miljoenen binnenhaalt voor onderzoek naar kanker.

Karikaturaal

Soms is The Program bijna karikaturaal, bijvoorbeeld wanneer ploegleider Johan Bruyneel vrolijk “De bar is geopend!” roept, waarna we de hele wielerploeg ontspannen de zoveelste bloedtransfusie toegediend zien krijgen.

Gitzwart epos

De beweegredenen van Armstrong voor zijn professioneel georganiseerde bedrog worden niet helemaal duidelijk. “Het is het verlangen, de honger, de geestdrift”, zo stelt hij enkel. The Program is vooral een verhaal over het gevaar van eerzucht en een gitzwart epos over manipulatie en machtsmisbruik.

Film: The Program (2015), Groot-Brittannië, 103 min. Regie Stephen Frears, met o.a. Ben Foster, Chris O’Dowd en Jesse Plemons.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / drugs- en/of alcoholmisbruik / grof taalgebruik /angst