fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Thomas Nagel: Intelligent Design is wetenschappelijk en mag onderwezen worden

KN Redactie 29 januari 2015
image

In het wetenschappelijk tijdschrift Philosophy & Public Affairs moedigt hij intelligente en onafhankelijke mensen aan te overwegen dat intelligent ontwerp een geldige wetenschappelijke benadering zou kunnen zijn om te begrijpen hoe het DNA en de complexe chemische systemen van het leven tot stand zijn gekomen. De kwestie zou ook in het onderwijs aan de orde mogen worden gesteld.

Moed en intelligentie
Het kan heel goed wetenschappelijk zijn, vindt de New Yorkse hoogleraar, te betogen dat het DNA en het leven wijzen op een intelligente ontwerper, zelfs al kan de wetenschap je niet de identiteit van de ontwerper onhullen of wat er in diens geest is omgegaan. Nagel prees eerder de kritische Intelligent Design-beweging van wetenschappers voor de moed en de intelligentie waarmee zij ‘verboden’ vragen durfde stellen. Een soortgelijk betoog hield Bradley Monton, een andere atheïstische hoogleraar wijsbegeerte met intellectuele waardering voor ID.  

Kern van betoog
De opmerkelijke ontwikkeling van Nagel leidde tot diens controversiële boek Geest en Kosmos, dat vorig jaar in het Nederlands verscheen. Darwinisten vielen massaal over hem heen. Als introductie schreef Nagel voor The New York Times een artikel waarin hij de kern van zijn betoog voor een groter publiek weergeeft. (KN/C.S. Lewis Society)