fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Toegejuichte paus veroordeelt in Napels de georganiseerde misdaad

KN Redactie 21 maart 2015
image

We bevinden ons in het hart van Napels, in Piazza Plebiscito, waar Bergoglio arriveert om 10:35. Al enkere uren staan zo’n 35 duizend Napolitanen te wachten op de paus, die op de ochtend van zijn achtste pastorale bezoek in Italië al is gestopt bij het Maria-heiligdom van de nabijgelegen steden Pompeii en in de wijk Scampia.

Erfdeel
“Ik wilde mijn bezoek aan Napels met deze randgebieden beginnen”, legt de paus uit aan de inwoners van Scampia, een wijk die berucht is om de sterke aanwezigheid van de Camorra, de misdaadorganisatie in deze regio. “De hoop is uw erfdeel”, zegt Franciscus na het luisteren naar de getuigenissen van enkele plaatselijke bewoners. Hij voegt eraan toe: “Wie het pad van het kwaad kiest, neemt een stuk hoop voor zichzelf weg, voor veel eerlijke mensen en voor de goede naam van de stad.”

‘Napolitaansheid’
Ondertussen zijn op het Piazza Plebiscito duizenden Napolitanen aan het wachten op de paus. “Hij is net als wij,” zegt een dame tegen Katholiek Nieuwsblad. Zij voelt in de spontaniteit van Bergoglio een zeker ‘Napolitaansheid’. Het is vandaag nog niet echt lente en de zon zit steeds achter de wolken. Maar de warmte van Napels omringt de paus. De stad juicht op verschillende momenten van zijn preek en men zwaait met spandoeken waarop foto’s van de paus staan.

Georganiseerde misdaad
Ook hier staat de hoop voorop, wat de paus zeven keer herhaalt. “Geliefde Napolitanen, laat je de hoop niet afnemen!” roept de paus, terwijl hij met kracht de georganiseerde misdaad veroordeelt, zoals hij al vaker tijdens zijn pontificaat gedaan heeft. Deze “misbruikt en corrumpeert de jongeren, de armen en de zwakken.”

Spreekkoren
De paus concludeert in het Napolitaans Ch’a Maronna v’accumpagne (‘Moge Onze-Lieve-Vrouw u begeleiden’), waarmee hij het plein laat uitbarsten in applaus en in spreekkoren – “Francesco!, Francesco!”, om de paus te bedanken die ‘van het einde van de wereld’ gekomen is. De Napolitanen hebben hun medeburger al gekozen.

Komende week in Katholiek Nieuwsblad een uitgebreid verslag van correspondente Marta Petrosillo over het bezoek van de paus aan Napels.