fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Toevloed moslims kan probleem voor Europa worden’

KN Redactie 24 augustus 2015
image

Dat heeft de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de VN in Genève gezegd voor Radio Vaticaan.

Recht op eigen identiteit

Islamitische migranten begrijpen vaak de Europese waarden niet, aldus aartsbisschop Silvio Tomasi. Daartoe behoren onder meer het respect voor een pluralistische samenleving, de scheiding van religie, politiek en democratie. De opname van mensen in nood is weliswaar een christelijke plicht, maar Europa heeft ook het recht “de eigen identiteit te behouden”. Moslims mogen de liberale waarden niet ter discussie stellen, aldus Tomasi.

Mislukte politiek

De enorme toevloed aan vluchtelingen is volgens de ervaren Vaticaanse diplomaat onder meer gevolg van de mislukte Midden-Oostenpolitiek sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. “De situatie in het Midden-Osten is sindsdien alleen maar verslechterd.”

Politieke onwil

Mensen vluchten deels ook voor de armoede, die voortvloeit uit een systematische politiek van ongelijkheid tussen economisch sterke en zwakke landen. “Er is een politieke wil deze ongelijkheid tussen de landen in stand te houden.” Daarbij spelen volgens Tomasi de belangen van multinationale concerns een belangrijke rol.

Christenvervolging genegeerd

De aartsbisschop beklaagt de internationale onverschilligheid ten aanzien van de christenvervolgingen in het Midden-Oosten. Afgezien van paus Franciscus, die telkens opnieuw aan dat leed herinnert, wordt het van het internationale podium geveegd, “alsof de mensenrechten van de christenen niet hetzelfde gewicht hebben als de rechten van andere personen.”