fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ton Derksen: zaak Baybasin is glasheldere opzet

KN Redactie 29 januari 2016
image

Dat gebeurde in de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden, die De Baybasin Taps. Een politiek gevangene in Nederland uitgeeft, net zoals het voorafgaande boek Verknipt bewijs.

Knip- en plakwerk

Het nieuwe boek is echter veel dunner dan het vorige, kondigde Erno Eskens, de uitgever van ISVW, al aan. Zoals bleek uit Derksens eigen inleiding, had de uitgever daar zelf om gevraagd. Per slot van rekening was uit het onderzoek van Verknipt bewijs Baybasins onschuld al meer dan genoeg gebleken. Nu sinds vorig jaar de verdediging van Baybasin eindelijk over de originele taps kan beschikken (Derksen: “Je kunt eigenlijk niet van originelen spreken bij dergelijk knip- en plakwerk”), is de fraude nog veel beter vast te stellen en zijn er nieuwe argumenten voor een doorgestoken kaart door Turkije en Nederland bijgekomen. De Baybasin Taps doet daar op handzame wijze verslag van.

Parlementaire enquête

Ondanks overweldigend bewijs van onrechtmatige veroordeling, weigert de Nederlandse rechtsstaat nog altijd Baybasin voorlopig op vrije voeten te stellen. We gaan dus gewoon door met er boeken over te schrijven, schertste Derksen, net zolang tot Baybasin alsnog vrij wordt gelaten. Erno Eskens vindt een parlementaire enquête inmiddels onafwendbaar.

Joris Demmink

Net zoals in zijn vorige boek houdt Derksen de zaak Baybasin zorgvuldig gescheiden van die van Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie, tegen wie een onderzoek loopt naar kindermisbruik, onder meer in Turkije. Volgens Baybasin zelf heeft Turkije dat als drukmiddel gebruikt om hem als Koerdische activist in Nederland te laten arresteren en veroordelen. Derksen duidt Demmink in zijn boek overigens aan als de topambtenaar “wiens naam ik hier niet wil noemen.”

Ook maar mens

Volgens Derksen staat mr. Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, die binnenkort zijn conclusie over het herzieningsverzoek van 2011 presenteert, voor een immens integriteitsconflict. Vanuit de feiten kan hij alleen maar tot onmiddellijke invrijheidsstelling besluiten, maar dat zou hem in directe aanvaring brengen met de gevestigde belangen van de Nederlandse rechtsstaat, met alle carrière-gevolgen van dien. “Hij is ook maar een mens”, aldus Derksen.

Rein Gerritsen

Binnenkort zal filosoof Rein Gerritsen zijn boek over de zaak Baybasin publiceren bij dezelfde uitgever. Een proef van het boek werd bij een inspectie onlangs uit Baybasins cel ontvreemd.


Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5309): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1144): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305