fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Top Afrikaanse Kerk schaart zich achter leer: ‘Gezin beschermen tegen ideologieën’

KN Redactie 15 juni 2015
image

Dat meldt vaticanist Sandro Magister van L’Espresso, die er bij opmerkt dat de ontmoeting, van 8 tot 11 juni, plaatsvond in het “heldere daglicht, niet bijna in het geheim zoals sommige van hun collega’s uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland”.

Tegengesteld aan elkaar
Ook inhoudelijk waren de bijeenkomsten tegengesteld aan elkaar, schrijft Magister: waar op de besloten ‘Europese’ bijeenkomst “het doel was het kerkelijk standpunt over echtscheiding en homoseksualiteit te veranderen”, gingen de opvattingen in Accra de andere kant op.

Sarah: ‘Gezin beschermen’
De bijeenkomst werd bijgewoond door de Guinese curiekardinaal Robert Sarah, die zijn gehoor onder meer voorhield “niet bang te zijn de leer van Christus over het huwelijk te herbevestigen”, “op de synode met helderheid en slechts één stem te spreken, in kinderlijke liefde voor de Kerk” en “het gezin te beschermen tegen alle ideologieën die het willen vernietigen, en dus ook tegen nationaal en internationaal beleid dat het bevorderen van positieve waarden hindert”.

‘Complete overeenstemming’
Over deze lijn heerste volgens Magister “complete overeenstemming” tijdens de bijeenkomst, die als thema had ‘Het gezin in Afrika. Welke ervaringen en welke bijdragen voor de veertiende gewone vergadering van de bisschoppensynode?’.

Niet aanwezig
De volgens de vaticanist “enige bisschop uit zwart Afrika” die zich recent heeft uitgesproken “voor ‘openheid’ richting echtscheiding”, mgr. Palmer-Buckle van Accra, was niet aanwezig. Hij gaat weliswaar naar de synode, maar is geen voorzitter van de Ghanese bisschoppenconferentie.

‘Strategie van de Duitsers’
In een van de lezingen die werden gegeven, haalde theoloog en antropoloog Edouard Ade van de Katholieke Universiteit van Westelijk Afrika hard uit naar de Duitse Kerk. Hij analyseerde de verdamping van het geloof in Duitsland en sprak over “de strategie van de Duitsers“. Die bestaat er volgens hem in achterdeurtjes richting zegening van tweede huwelijken en van homokoppels open te zetten, in de wetenschap dat volledige realisatie van dat doel niet haalbaar is. Die achterdeurtjes zouden dan later verder geopend kunnen worden, terwijl intussen beaamd wordt dat er geen intentie is om de leer te veranderen.

‘Trojaanse paarden’
Ook waarschuwde Ade tegen de “Trojaanse paarden” van de ‘vernieuwers’, zoals het beschouwen van de onontbindbaarheid van het huwelijk als een “ideaal” dat niet altijd door iedereen gehaald kan worden, of het gebruik van nieuwe taal die uiteindelijk de realiteit verandert.

‘Culturen in de diepte evangeliseren’
In de slotverklaring van de bijeenkomst zitten volgens Magister echo’s van Ade’s toespraak, die “hoog gewaardeerd werd” door de 45 bisschoppen en vijf kardinalen. De verklaring stelt: “Wij moeten beginnen vanuit het geloof, het herbevestigen en beleven om culturen in de diepte te evangeliseren”, en er zorg voor dragen “de taal van de bewegingen die vechten voor de vernietiging van het gezin” niet aan te nemen of te legitimeren.